Yunanistan Başpiskoposu: Türkiye, Ayasofya'yı camiye dönüştürmeye cüret edemez

Yunanistan Başpiskoposu: Türkiye, Ayasofya'yı camiye dönüştürmeye cüret edemez

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10'uncu Dairesi'nde açılan davanın duruşması geçtiğimiz günlerde yapıldı.

A+A-

 

Danıştay'ın kararı açıklamak için 15 gün süresi bulunuyor. Önümüzdeki günlerde kararın açıklanması bekleniyor. Yunanistan, Rusya ve ABD'den Ayasofya mesajları gelmişti.

Atina ve Yunanistan Başpiskoposu Ieronimos, Ayasofya'nın ibadete açılacağı yönündeki tartışmalara ilişkin, "Türkiye bunu yapmaya cüret edemez" dedi.

Euronews'in haberine göre Yunan basınına konuşan Atina ve Yunanistan Başpiskoposu Ieronimos, "Türkler ellerinde ne varsa bunu oynar. Ayasofya da o oyunlardan biri. Bunu yapacaklarına cüret edebileceklerine inanmıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılması ihtimaliyle ilgili eleştiriler konusunda, “Böyle bir ülkeyi ibadethaneler üzerinden eleştirmek hakikatlere sırt dönmek demektir. Ayasofya'ya konusunda ülkemize yöneltilen ithamlar doğrudan egemenlik haklarımıza saldırı amacı taşımaktadır. Böyle bir ülkeyi ibadethaneler üzerinden eleştirmeye çalışmak hakikatlere sırt dönmek demektir” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Ortodoks Kilisesi yaptıkları açıklamalarda Ayasofya'nın statüsünün korunması çağrısında bulunmuştu.

En son Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Departmanı Başkanı Piskopos İlarion, müzenin statüsünün değiştirilmesi fikrini, “Mevcut koşullarda bu hareketin kabul edilemez bir dini özgürlük ihlali olduğuna inanıyoruz. Şimdi Orta Çağ'a geri dönemeyiz” demişti.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.