Yazar Yavuz Ekinci'nin Newroz ve Kobanî paylaşımlarına hapis cezası

Yazar Yavuz Ekinci'nin Newroz ve Kobanî paylaşımlarına hapis cezası

.

A+A-

Yazar Yavuz Ekinci, ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla yargılandığı davada 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına mahkum oldu.

2013 ile 2014’te sosyal medyada paylaştığı Diyarbakır Newroz'u, Kobani'ye destek görseli ve başka yazarlarla birlikte yaptığı Kobani'ye destek açıklamasını gerekçe gösterilerek yargılanan Yazar Yavuz Ekinci’ye mahkeme 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi.

“Örgüt propagandası” suçlamasıyla İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ekinci bugün aynı davada üçüncü kez hakim karşısına çıktı.

MLSA'dan Eylem Sonbahar'ın aktardığına göre duruşma savcısı bir önceki celsede verdiği ceza talebi içeren mütalaayı tekrar ederken, Ekinci kendisine isnat edilen suçlamayı kabul etmedi.

Kendisinin bir yazar olduğunu belirten Ekinci yaptığı savunmada şöyle konuştu:

“Çeyrek asırdır okumadığım, yazmadığım bir günüm olmadı. Dokuz yıl önceki paylaşımlarımdan dolayı suçlanıp yargılanıyorum. Benim için bir yazarın fikri, ideolojisi olmaz vicdanı olur. İnsan yaşamına verdiğim değer karşısında sessiz kalamam, kalmadım da. İddianamede ifade özgürlüğü kapsamında yapmış olduğum paylaşımların propaganda kabul edilmesi mümkün değil. Bugün bu mahkemede suçlanıp yargılanan ben değil, düşünce ve ifade özgürlüğüdür.”

"Bu dosya ifade özgürlüğü dosyasıdır"

Ekinci’nin avukatı Can Ekinci mütalaanın kopyala yapıştır olduğunu belirterek yaptıkları savunmanın bir anlam taşımadığını söyledi.

Ekinci “Paylaşımların propaganda niteliği taşımadığı açık. Bu dosya, ifade özgürlüğü dosyasıdır” diye konuştu.

"Akit hedef gösterdi"

Daha sonra söz alan Batman Barosu Başkanı avukat Erkan Şenses de mahkemede ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.

Mahkemenin inceleme yaparken TMK dışında AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını da dikkate alması gerektiğini ifade eden Şenses “İfade özgürlüğü davaları ile ilgili Türkiye’de olan bir sıkıntı var. İfadenin zaman, mekan, söyleniş biçimi, doğurduğu etki tartışılmıyor” dedi.

Yavuz Ekinci’nin örgüt propagandası yapmadığını belirten Şenses müvekkilinin Akit gazetesinin hedef göstermesi sonrasında yargılanmaya başladığını belirtti.

“AİHM kararlarında nefrete, şiddete teşvik yoksa suç oluşmaz deniliyor” diye konuşan Şenses “Bütün bunları dikkate almanızı talep ediyorum” diyerek savunmasını noktaladı.

Ceza ertelendi

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Yavuz Ekinci’ye 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, Ekinci’nin “suçu tekrar işlemeyeceğine” kanaat getirerek cezanın ertelenmesine hükmetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.