Yasaklı bir tiyatronun 25 yıllık serüveni

Yasaklı bir tiyatronun 25 yıllık serüveni

.

A+A-

"Rojbash", 25 yıl önce sahneledikleri oyunu bir kez daha sahnelemek üzere bir araya gelen Kürt tiyatrocuların oyun, hayaller ve gerçek arasında gidip gelen hikâyesine odaklanıyor.

İstanbul Tarlabaşı'nda 25 yıl önce ortaya çıkan Kürtçe oyun "Rojbaş"ın serüveni film oldu.

"Rojbaş"ı oyununu sahnelemek için tekrar bir araya gelen Kürt tiyatrocuların hikâyesini, yönetmen Özkan Küçük beyazperdeye taşıdı. Çekimleri tamamlanan "Rojbash", ulusal ve uluslararası festival yolculuğuna hazırlanıyor.

Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi, bir bodrum katında başlayan ve yasaklamalar sonucu tekrar bir bodrum katına dönmek zorunda kalan yasaklı tiyatroyu tekrar görünür kılma çabası aynı zamanda.

"Rojbash", 25 yıl önce sahneledikleri oyunu bir kez daha sahnelemek üzere bir araya gelen Kürt tiyatrocuların oyun, hayaller ve gerçek arasında gidip gelen hikâyesine odaklanıyor.

Yıllarını Kürtçe tiyatroya adamış Kemal'e (Ulusoy) göre bugün, 25 yıl sonra, Kürtçenin durumu o yasaklı günlere geri dönmüştür. Buna karşı bir tavır olarak, eski oyunları "Rojbaş"ı yeniden sahnelemek ister. Her biri dünyanın başka bir köşesine dağılmış olan eski ekip arkadaşlarını İstanbul'da bir araya getirmeye çabalayan Kemal ve arkadaşlarının peşini aksilikler bırakmaz.

Film, 2016'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından işten çıkarılan Kürt tiyatrocuların yola devam etmek için özel bir tiyatro kurma çabalarına kadar uzanıyor. Yönetmen Küçük, kamerasıyla onların bu çabasını çekmeye başlar. Önce belgesel olarak düşünülen proje, sonrasında karakterlerin kendilerini oynadıkları bir kurmaca filme dönüşür.

Film eski kuşak tiyatrocularla yeni kuşak oyuncuları, bir oyunu oynama çabaları etrafında bir araya getiriyor. 

Filmin oyuncu kadrosunda müzik grubu Koma Amed'in solisti Serap Sönmez ile "Güneşe Yolculuk"un oyuncularından Mizgin Kapazan da yer alıyor.

Oyuncular: Kemal Ulusoy, Erdal Ceviz, Yıldız Gültekin, Nihat Öz, Nazmi Kırık, Cabbar Barış, Rêzan Kaya, Yavuz Akkuzu, Azad Tunç, Serap Sönmez, Rugeş Kırıcı, Hilmi Demirer, Ömer Şahin, Murat Batgi, Mizgin Kapazan, Alişan Önlü, Zelal Gündüz, Welat Akdağ.
Senaryo-Yönetmen: Özkan Küçük
Görüntü Yönetmeni: Koray Kesik
Sanat Yönetmeni: Sedat Barış
Yardımcı Yönetmen: Funda Karakaya

/Bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.