Yasaklanan Qral ü Travis oyunu Meclis gündeminde: Kaç tane Kürtçe oyun, film ve konser yasaklandı?

Yasaklanan Qral ü Travis oyunu Meclis gündeminde: Kaç tane Kürtçe oyun, film ve konser yasaklandı?

.

A+A-

Antep Milletvekili Karaca, Zeugma Müzesi Kültür Merkezi yönetiminin, temsilini gerekçesiz iptal ettiği Kürtçe tiyatro oyunu Qral ü Travis hakkında Meclis'te önerge verdi. Karaca, "Kürtçe dışındaki dillerde kültür etkinlikleri iptal oluyor mu?" diye sordu.

Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Zeugma Müzesi Kültür Merkezi yönetiminin iptal ettiği Şano Ar’ın Kürtçe Tiyatro oyunu “Qral û Travis”i Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

Geçen ay Ağrı Patnos'da Kaymakamlık tarafından yasaklanan Kürtçe tiyatro oyunu Qral ü Travis'e (Kral ve Travis) bir engel de Antep'ten geldi. Deniz Özer ve Bahoz Özsunar tarafından oynanan oyun, sahnelenmesine bir gün kala, bilet satışları yapılmış olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Zeugma Müzesi Kültür Merkezi tarafından gerekçesiz yasaklandı.

'KÜRTÇE DIŞINDAKİ DİLLERDEKİ KÜLTÜR-SANAT ÜRETİMLERİ DE İPTAL OLUYOR MU?'

Batman'da kurulan Şano Ar Tiyatrosu’nun oyunu olan 'Qral û Travis'in Zeugma Müzesi Kültür Merkezi’ndeki temsilinin yasaklanmasına ilişkin EMEP Antep Milletvekili Karaca, Bakan Ersoy’dan şu soruların yanıtını istedi:

1- Bakanlığınıza bağlı bir kültür sanat merkezinde sahnelenecek olan “Qral u Travis” oyunun iptal edilmesinin nedeni nedir? Bu iptal emri Bakanlığınız tarafından mı verilmiştir? Bakanlığınız bu konuda bilgi sahibi mi?

2- Sahnelenmesi Ağrı ve Gaziantep olmak üzere iki kere iptal edilen oyunun iptal edilen yerlerde gösterilmesi için Bakanlığınız ne tür adımlar atacak

3- 2020-2024 yılları arasında Türkiye genelinde Kürtçe olup iptal edilen ya da yasaklanan tiyatro oyunu, film gösterimi ve konser sayısı kaç?

4- Bakanlığınızın destek sunduğu yahut bizzat üstlendiği; Kürtçe kültür-sanat etkinliği yahut kültürel üretim projesi var mı?

5- Bakanlığınız Kürtçe dışındaki dillerdeki kültür-sanat üretimleri için yasaklama yahut iptal kararları söz konusu olıyor mu?

6- Kürt ulusunun anadillerinde kültür-sanata erişebilmelerini sağlamak ve kolaylaştırmak için ne tür çalışmalarınız bulunuyor mu?

7- Kürt sanatçıların maruz kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılması için nasıl çalışmalarınız bulunuyor mu?

OYUN HAKKINDA

Travis Pine; 50’li yaşlarda Amerikada yaşayan işsiz ve huysuz bir adamdır. Ülkesinde yaşanan krizlerin ve yozlaşmanın sorumlusu olarak gördüğü Amerikan başkanına mektuplar yazmaya başlar. Başkanın bu mektuplardan dolayı psikolojik sorunlar yaşaması üzerine FBI ajanı Tom Walker, artık mektup yazmaması konusunda ikna etmek için Travis Pine’ı ziyaret eder. Travis ve Walker’ın pazarlığı, yozlaşmayı gözler önüne sererek oyunu komik bir hal almasına sebep olur. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.