'Van risk altında, koronavirüs tedbiri yeterli değil'

'Van risk altında, koronavirüs tedbiri yeterli değil'

Van’da koronavirüs için alınan tedbirler yeterli değil. Koronavirüs konusunda tetkiklerin sadece Ankara’da yapılıyor olması riski arttırıyor.

A+A-

Haber Merkezi - Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 adı verilen hastalığa yol koronavirüs tehlikesi sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Türkiye'de koronavirüs (Covid-19) tespit edilen hasta sayısı 2'ye yükseldi. Koronavirüs vakasının görüldüğünü açıklanmasının ardından ülke genelinde ne tür önlemler alındığı merak konusu oldu. En çok merak edilen bölge koronavirüsün can aldığı İran’a komşu iller. İran’a sınır olan Van, en çok geçişin yapıldığı bölgelerden biri. Yetkililer kentte önlem alındığını belirtse de, yerelde çalışma yapan sağlıkçılar çalışmaların yetersizliğini dile getiriyor.

VAN RİSK ALTINDA

Artı Gerçek’e konuşan Van-Hakkâri Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Yaviç, Van’da İskele Caddesi'nde bulunan önceden Askeri Hastane olan binanın koronavirüs için karantina hastanesi olarak belirlendiğini söyledi. Hazırlıkların bu hastanede yapıldığını belirten Yaviç, “Olası riskli vakalar bu hastanede değerlendiriliyor. En son 2-3 kişi vardı karantina altına alınan. Onun dışında bizimle paylaşılan bir bilgi yok” dedi. Van’ın sınır kenti olmasının dolayı risk altında... Koronavirüsünün görüldüğü İran’la olan sınır kapısı kapatılmasına rağmen risk ortadan kalkmış değil. Özellikle bölgede yoğun kaçak geçişler büyük risk oluşturuyor.

SAĞLIK KONTROLLERİ KARAKOLLARDA YAPILIYOR

Kaçak geçişlerin en yoğun Çaldıran, Başkale ve Saray tarafından gerçekleştiğini belirten Yaviç, “Sınırda sahra hastanesi kurulmuştu. Şu anda sınır bölgesi için görevlendirmeler de yapılıyor. Sınır kapısı tamamen kapatıldığı için bu sahra hastanesinin herhangi bir işlemi yok.  Asıl sorun sınırdan kaçak yapılan geçişler. Jandarma sınırdan kaçak girenlere gözaltı işlemi yapıyor.  Karakollarda görevlendirilen sağlık personeli yakalananları sağlık kontrolünden geçiriyor. Bu kontroller sadece bir noktada değil, güvenlik güçlerinin olduğu Emniyet Müdürlüğü, jandarma karakolu gibi her yerde yapılıyor. Buralarda fiziki alt yapı için oluşturulan revirler yok. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından temin edilen kişisel koruyucu donanımlar var. Sağlık personelleri bu kişisel koruyucu donanımları kullanıyor” diye anlattı.

GÖÇMENLER İLE İLGİLİ ÖNLEM ALINMIYOR

Van’a gelen göçmenlerin yoksul mahallelerde sağlıksız koşullarda yaşadığını anlatan Yaviç, yoğunluğun en fazla otogar çevresinde yaşandığını söyledi. Mahallelerde baraka tarzı evlerde her bir evde 3-4 ailenin kaldığını anlatan Yaviç, şunları söyledi: “Van’ın kenar mahallelerinde birkaç ailenin bir arada kaldığı, hatta 20 kişinin bir arada sağlıksız koşullarda yaşadıklarını herkes biliyor. Aileler ahırı andıran bu yerleri kiralayarak çok kalabalık bir şekilde kaldıkları bilinen bir gerçek. Ciddi anlamda bir önlem yok. Bir tedbir yok.

'SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ EMNİYET GÜÇLERİNİ DİKKATE ALACAĞINI SÖYLÜYOR'

Geçmişte Sağlık İl Müdürlüğü ile görüşmeler yapmıştık. Tedbir alınmazsa yıllardır görülmeyen hastalıkların tekrar görülebileceğine dair uyardık. İl Sağlık Müdürlüğü bize ‘Emniyet güçlerinden bize herhangi bir talep gelirse, bildirim gelirse müdahale ediyoruz’ cevabını verdi.  Bu emniyetin bildirmesi, talep edilmesi ile olabilen bir şey değil. Sonuçta kaçak geçişte olsa bile yurda giriş yapanların belli sağlık kontrollerinden geçmesi, sağlık hizmetinden faydalandırılması gerekiyor.”

'TETKİKLER SADECE ANKARA’DA YAPILABİLİYOR'

Bir diğer önemli konu Koronavirus’ün tespit edilme çalışması. Bakanlık hastane listesini yayınlasa da, bölgede bulunan hastanelerde teşhis koyabilecek kapasitede olan hastane yok. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs konusunda tetkikleri Ankara’da değerlendirdiğini belirten Yaviç, “Van riskli bir il. İran’la sınır kapısı yoğun talep ve baskının ardından geçte olsa kapatıldı. Ama tehlike sürüyor. Van gibi bir ilde hastanede koronavirüs tetkiklerin yapılabileceği koşulların yaratılması gerekiyordu. Ama bu hala oluşturulmadı. Sadece Van için geçerli değil bu. Bu tetkikler şu anda sadece Ankara’da yapılabiliyor. Bakanlık Türkiye genelinde 25 hastane listeledi. Bunlar koronavirüs ile ilgili başvurulabilecek hastaneler diye… Van’da bölge olarak seçilmesine rağmen bu tetkikler yapılamıyor. Hastanede ciddi tanı koyabilme, personel yeterliliği eğitimi konusunda ciddi şüphelerimiz var. Bu süreçte olası vakaların artması bekleniyor. Van gibi daha riskli yerlerde, tanı koyma süreci dahil, olası vaka artışında müdahale edebilecek teknik ve personel donanımın bir an sağlanması gerekiyor” dedi. 

Remzi Bundancır-Artı Gerçek

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.