Ukrayna'ya saldırı 4. gün | "Müzakereler Belarus-Rusya sınırında yapılacak"

Ukrayna'ya saldırı 4. gün | "Müzakereler Belarus-Rusya sınırında yapılacak"

.

A+A-

Kiev, Harkov ve Lugansk'ta petrol depoları ile doğalgaz hatları vuruldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal dördüncü gününe girdi., Kiev'in dışındaki Vasylkiv kentinde bir benzin deposu Rus roketlerince vurulduğu bildirildi. Kiev yetkilileri halkı petrol deposundan çıkan zehirli dumanlara karşı uyardı.

17:52 |  Ukrayna Dışişlerinden yeni açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya ve Ukrayna'nın müzakere kararı sonrası açıklama yaptı. Kuleba, "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir" dedi.

17: 08 | Ukrayna: Ön koşulsuz görüşülecek

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Rusya ile müzakereler teyit edildi. Açıklamada, "Rusya ile müzakereler Belarus-Rusya sınırında yapılacak. Heyetler ön koşulsuz buluşacak" denildi.

16: 20 |  Putin orduyu alarma geçirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 'NATO ülkelerinden gelen saldırgan açıklamaların ardından orduya, nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdiği' açıklandı.

15: 38 | Rusya: Ukrayna Belarus'u kabul etti 

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus'ta görüşme yapmayı kabul ettiğini bildirdi. Medinskiy, Rus heyetinin bölgeye gitmekte olduğunu aktardı.

15: 30 | Rusya: Barışı konuşmaya hazırız

Kiev ile müzakereler için oluşturulan Rus heyetinde yer alan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, müzakelere söylemlerine ilişkin açıklama yaptı ve "Mesele nerede toplanılacağı değil, çantada ne ile gidileceğidir. Biz barışı konuşmaya hazırız, akan kanların durdurulmasının koşullarını görüşmeye hazırız" dedi.

14.58 | İsrail'den arabuculuk teklifi

İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon konuşması yaptığı açıklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada, İsrail'in Ukrayna ile arabuluculuk teklif ettiği belirtildi. Buna göre Putin Bennet'e, 'Rusya'nın Belarus'ta görüşmelere hazır olduğunu ama Kiev'in bu fırsatı kullanmadığını' söyledi.

14.49 | Zelenski, Lukaşeno ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko ile görüştüğünü açıkladı. Zelenskiy haberi Telegram hesabından duyururken, daha fazla ayrıntı vermedi. Ukrayna Devlet Başkanı sabah saatlerinde, görüşmelerin Belarus'ta yapılması için Rusya'dan gelen çağrıyı reddetmişti.

13.53 | Ukrayna: Rusya'dan hesap sormalı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'yı Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyet ettiklerini açıkladı.

Zelenskiy, "Saldırganlığı meşru göstermek için soykırım mefhumunu manipüle etmesinden dolayı Rusya'dan hesap sorulmalı" dedi. Başsavcı Iryna Venediktova da, "Ukrayna Putin'in bir savaş suçlusu olduğunu kanıtlayacak" dedi.

12.09 | Kremlin: Saldırılar sürecek

Kremlin'den yapılan açıklamada, Ukrayna ile olası müzakerelere başlansa bile Rusya'nın savaşı sürdüreceği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Dün olduğu gibi askeri operasyonların askıya alınmayacağı konusunda Ukrayna'yı uyardık" açıklamasını yaptı.

Peskov, daha önceki açıklamasında da askeri yetkililer ve diplomatlardan oluşan bir heyetin müzakereler için Belarus'un Homyel kentinde hazır olduğunu duyurmuştu. Rusya ve Ukrayna saldırıların sona erdirilmesi için Cuma günü de görüşme masasına oturulabileceğini duyurmuş, Kremlin görüşmelerin başlaması halinde saldırıların geçici olarak durdurulabileceğini açıklamıştı.

12.00 | 13 ülke Rusya'ya hava sahasını kapattı

İtalya, Avusturya, Belçika, Finlandiya ve İrlanda Rusya'ya hava sahasını kapattı. Operasyona tepki olarak şu ana dek hava sahalarını Rusya'ya kapatan ülkeler şöyle: İngiltere, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya ve Bulgaristan.

11.40 | Belarus: Vatandaşlarımız tacize uğruyor

Ukrayna'daki Belarus vatandaşlarının tacize uğradığını iddia eden  Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, bu durumun devam etmesi halinde Ukrayna'ya 'özel bir operasyon düzenlemeye itebileceğini' söyledi.

Lukaşenko, "Moskova'nın sunduğu tüm teklifleri Ukraynalı yetkililere ilettik. Önce kabul ettiler, sonra reddettiklerini söylediler" dedi. 

10.34 | Zelenski: Başka yerde görüşmeye açığım

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Kremlin'in "Heyetimiz Belarus'ta, Ukraynalıları bekliyor" açıklamasına yanıt verdi: "Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım."

Zelenski, "Rusya'ya müzakereler için Varşova, İstanbul, Bakü'yü ve Ukrayna'ya füze atılmayan herhangi bir başka kenti önerdik. Ama Minsk olmaz" dedi.

10.20 | Kremlin: Ukrayna il görüşme olacak

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile Belarus'ta bir görüşme olacağını açıkladı. "Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmek üzere Belarus'a ulaştı" diyen Peskov, heyette savunma ve dışişleri bakanlarının yanı sıra devlet başkanlığının da temsilcilerinin bulunduğunu söyledi.

Peskov, "Rusya görüşmelere hazır, Moskova şimdi Ukraynalıları bekliyor" dedi. Rus sözcü heyetin Belarus'ın Gomel kentinde bulunduğunu açıkladı. Belarus Dışişleri Bakanlığı da olası görüşme için gereken her şeyin hazırlandığını duyurdu.

10.10 | Rusya Belarus'tan füze fırlattı

Ukrayna Genelkurmayı, ülkeye "Belarus topraklarında bulunan bir Rus Tu-22 stratejik bombardıman uçağından fırlatılan bir cruise füzesini düşürdüklerini" açıkladı.

09.44 | Ukrayna basını: Nova Kahovka düştü

Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre Ukrayna’nın güneyindeki Nova Kahovka şehri, Rusya’nın kontrolüne geçti.

Rus birlikleri kenti işgal etti. Ufak bir şehir olmasına karşın stratejik olarak Kırım yarımadasını su kanallarıyla besleyen Dinyeper Nehri üzerinde bulunuyor.

Kentin belediye başkanı Volodymyr Kovalenko, Rus birliklerinin kent yönetimini ele geçirdiğini ve tüm Ukrayna bayraklarını binalardan kaldırdığını bildirdi.

08.48| Rus askerleri Harkov'a girdi  

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov'a girdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşchenko, kuzeydoğudaki Harkov'un kent merkezinde ve Hydropark bölgesinde çatışmalar yaşandığını açıkladı. Harkov bölge yönetiminden Oleg Sinegubov da, kentte yaşayanlara sığınakta kalma çağrısı yaptı.

06.00 | Kiev yakınında petrol deposu vuruldu

Kiev'in 30 kilometre güneybatısındaki Vasylkiv kasabasındaki bir petrol deposunun vurulması sonrasında yangın çıktı. Kasabanın belediye başkanı Natalia Balasinovich, Rusya'nın Rus füzelerinin bölgedeki bir hava üssünün ana pistinin güneybatısındaki petrol deposunu hedef aldığını belirterek, "Düşman her şeyi yok etmek istiyor" dedi. (RT)

Kaynak: Reusters, BBC

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.