Türkmen lider: Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bileşenlerin haklarını savunuyor

Türkmen lider: Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bileşenlerin haklarını savunuyor

.

A+A-

Türkmen Halk Partisi Başkanı İrfan Kerkuki, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, bileşenlerin haklarını savunduğunu söyledi.

Kurdistan24’e konuşan İrfan Kerkuki, Federal Mahkemenin kota kararının anayasaya aykırı olduğunu, bu kararın Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenlerin bir arada yaşamını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Irak Anayasasında bileşenlerin devlet kurum ve kuruluşlarına doğrudan katılımlarına izin verildiğini, ancak yaşanan son gelişmelerin demokratik sürece yönelik vuruş olduğunu belirten Türkmen lider, "Federal Mahkeme demokrasi ve insan hakları ilkelerini ihlal etmiştir. Dünyanın her yerinde bileşenlerin hakları garanti altındadır. Bileşenler olarak yaptığımız bir açıklama ile Federal Mahkemenin tüm kararlarını reddederek, tüm konsolosluklara ve uluslararası topluma haklarımızı savunmaya çağrıda bulunduk." dedi.

İrfan Kerkuki, tüm kurumların, yetkililerin ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin bileşenlerin haklarını desteklediğini ve Federal Mahkemenin kararından endişe duyduklarını söyledi.

Kürdistan Parlamento Seçim Yasası'nın 36. maddesine göre 5 kota sandalyesi Keldani, Asuri ve Süryanilere, 1 sandalye Ermenilere, 5 sandalye ise Türkmenlere ayrılmıştı ancak, 21 Şubat’ta Federal Mahkeme, söz konusu 11 sandalyeyi iptal etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.