"Türkiye’de her 10 kişiden birinin savcılıkta dosyası var"

"Türkiye’de her 10 kişiden birinin savcılıkta dosyası var"

.

A+A-

Gündemdeki konuları değerlendiren Zülfikar Doğan, Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı 2020 Adli İstatistiklerinde gözlenen vahim tabloya dikkat çekti.

Savcılıklardaki soruşturma dosyası sayısının 8 milyon 996 bin olduğunu dile getiren Doğan, Türkiye nüfusunun TÜİK tarafından 83 milyon 614 bin kişi olarak açıklandığını ifade ederek ‘Bu rakam Türkiye’de her 10 ya da 11 kişiden birisinin savcılıkta dosyasının bulunduğunu ya da soruşturma altında olduğunu gösteriyor’ dedi. Bu yıla devreden soruşturma dosyası sayısının 5 milyon 234 bin olduğunu kaydeden Doğan, 2021’de açılan soruşturmalarla birlikte muhtemelen gelecek yıl açıklanacak istatistiklerde soruşturulanların sayısının 10 milyonu aşacağını söyledi.

Türk ceza Kanunu’nun 314’üncü maddesinde düzenlenen terör suçlarından dolayı soruşturulan, yargılanan ya da hüküm giyenlerin milyonlara ulaştığını dile getiren Doğan; ‘Bunun anlamı Türk vatandaşlarının milyonlarcasının terör zanlısı ya da faili veya suçlusu olması demek. Rakamlar sadece 2020 yılında 200 binden fazla kişiye terörle ilgili maddelerden dolayı soruşturma ya da dava açıldığını ortaya koyuyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde insanların böylesine kolay ve yaygın şekilde teröristlikle, terör bağlantısı ya da terör örgütü üyeliğiyle suçlandığını görmek mümkün değil. Kaldı ki iktidar zaten bırakın HDP’yi, CHP liderinden, İYİ Parti liderine, Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu’ndan, muhalefetin meclisteki vekillerine parti yöneticilerine kadar önüne geleni terörle itham ediyor. Erdoğan daha önce Karamollaoğlu ve Akşener’i Kandil’den talimat almakla itham edip, dokunulmazlıkları da olmadığı için hapse atmakla tehdit etmişti. İktidar önüne geleni bu şekilde suçlayınca anlaşılan bunun savcılıklara yansıması da milyonlarca kişiye terör soruşturması açmak oluyor’ dedi.

Doğan, bu hafta yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının en kritik toplantılardan birisi olduğunu belirterek TÜFD’den, çekirdek enflasyona odaklanmaya karar veren Başkan Kavcıoğlu’nun faiz indirimi için gerekçe ürettiği görüşünün dile getirildiğini ancak MB’nin piyasa katılımcıları anketinde ise beklentilerin bu ay da faizi yüzde 19’da tutulacağı, önümüzdeki 3 ayda 1-1,5 puanlık bir faiz indirimi yapılacağı yönünde çıktığını söyledi.

Mart ayında görevden alınan eski MB Başkanı Naci Ağbal’ın da sosyal medya hesabından eski bir makalesini yayınlamasının dikkat çektiğini kaydeden Doğan; ‘Ağbal MB’nin görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu anımsattı. Kanımca Başkan Kavcıoğlu’nu zamansız ve erken bir faiz indiriminin yanlış olacağı mesajını vermek istedi’ diye konuştu. Siyasi gelişmeleri ve erken seçim tartışmalarını da yorumlayan Doğan, Erdoğan’ın ABD’ye giderken verdiği mesajlarda da hayat pahalılığı ve enflasyon gerçekliğini artık kabul ettiğini açıklamalarında gösterdiğini dile getirdi. Doğan ‘Bu ziyarette Biden’dan randevu için Erdoğan ve ekibinin çok uğraştığı biliniyor. Ancak teyit edilmiş bir görüşme ya da randevu yok. Olursa büyük sürpriz olacak. Olmazsa da Biden’nın Erdoğan’a mesafe koymaya devam ettiği anlaşılacak’ dedi. 

/Ahvalnews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.