Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları Moskova'da aynı masada

Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları Moskova'da aynı masada

.

A+A-

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında organize edilen dışişleri bakanları düzeyindeki toplantı Moskova'da başladı. Açılışta söz alan Lavrov, "ABD'nin Suriye'deki durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığını" öne sürdü.

Türkiye ve Suriye arasında Rusya ve İran'ın arabuluculuğunda gerçekleştirileceği açıklanan dışişleri bakanları düzeyindeki toplantı Moskova'da başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad katılıyor. Lavrov toplantının basına açık kısmında açılış konuşmasını yapmak için söz aldı. Rus Dışişleri Bakanı, "Edindiğimiz verilere göre ABD'liler, Rakka kırsalında yerel Arap aşiretlerin, IŞİD militanlarının ve diğer terör örgütlerinin üyelerinin yer aldığı sözde özgür Suriye ordusu kurmaya başladı" dedi. Sergey Lavrov, Washington'ın amacının ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmak için bu teröristleri meşru Suriye hükümetine karşı kullanmak olduğunu öne sürdü.

'SURİYELİ SIĞINMACILARIN GERİ DÖNÜŞÜNE KATKI SUNMAK TEMEL İLKELERDEN BİRİ'

Lavrov, Suriyeli sığınmacıların vatanlarına güvenli ve gönüllü bir şekilde dönmesine, yerlerinden edilen kişilerin daimi ikamet yerlerine taşınmasına katkı sunulmasının Moskova, Şam, Ankara ve Tahran için temel ilkelerden biri olduğunu söyledi.

ÇAVUŞOĞLU TOPLANTI ÖNCESİNDE LAVROV İLE BİR ARAYA GELDİ

Dörtlü toplantı öncesi Lavrov ile bir araya gelen dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Lavrov ile Suriye, Ukrayna ve Kafkasya'daki gelişmeler ile tahıl anlaşmasını ele aldıklarını" söyledi.

Dörtlü toplantıda, ilişkilerin normalleştirilmesi hakkında görüş alışverişinde bulunulması ve terörle mücadele, siyasi süreç, sığınmacıların gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşleri de dahil olmak üzere insani konuların ele alınması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü teknik toplantı şeklinde gerçekleştirilmişti. Nisan başındaki toplantının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Önümüzdeki süreçte dörtlü düzeyde bir toplantı planlanıyor. Dışişleri bakanları düzeyinde. Mayıs ayı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz, Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre. Moskova’da olacak, daha önceki toplantıda olduğu gibi" demişti. Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından görüşmeler yeniden savunma bakanları düzeyine inmişti. 25 Nisan'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas, İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyani'nin yanı sıra Rusya, İran ve Suriye istihbarat başkanları Moskova'da bir araya gelmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.