“Trump, ‘duvar’ için Pentagon’dan 2.5 milyar dolar kullanabilir”

“Trump, ‘duvar’ için Pentagon’dan 2.5 milyar dolar kullanabilir”

ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmenleri engellemek için Meksika sınırına örülmesini istediği duvar projesine ABD Yüksek Mahkemesi’nden ‘fon onayı’ çıktı.

A+A-


ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmenleri engellemek için Meksika sınırına örülmesini istediği duvar projesine ABD Yüksek Mahkemesi’nden ‘fon onayı’ çıktı. Mahkeme, savunma bakanlığının (Pentagon) bütçesinden 2.5 milyar doların (14.18 milyar lira) duvar projesinde kullanılabileceğine hükmetti.


California eyaletindeki federal yargıcın kongrenin, başkana duvar yapımında bütçe kaynaklarını kullanmasına dair yetki vermediğine hükmetmesinin ardından gelen bu karar Trump tarafından ‘büyük bir zafer’ olarak nitelendirdi. California’daki yargıcın kararını durduran yüksek mahkeme kararı, 2.5 milyarın California, Arizona ve New Mexico eyaletlerini kapsayacak şekilde kullanılmasını öngörüyor.

ABD’nin Meksika sınırına duvar örülmesine dair vaadi, 2016’daki başkanlık seçimi öncesinde yürüttüğü kampanyanın temel unsurlarından biri olan Cumhuriyetçi Trump’ın projesine Demokrat Partililer karşı çıkıyor.


Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi yüksek mahkemenin kararını eleştirerek şunları söyledi: “Donald Trump’ın askeri kaynakları çalarak, kongre tarafından reddedilmiş olan, etkisiz bir sınır duvarına harcamasına izin veren yüksek mahkeme kararı derin bir hatadır. Kurucu atalarımız, egemenliğin halkta olduğu bir demokrasi tasarladı, krallık değil.”


Trump, bu yılın başında acil durum ilan ederek, ‘ulusal güvenlik meselesi’ olarak tanımladığı duvar için 6.7 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.


Demokratlar ise acil durum ilanının, Trump’ın anayasa ile belirlenen yetkilerini aştığını savunuyor. 2 bin kilometre uzunluğundaki duvar projesi için 23 milyar dolar (130.4 milyar lira) gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.