
Tekirdağ'da ilk Kürtçe dil derneği kuruldu
.
Tekirdağ'da, Mezopotamyalılar Dil ve Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği açıldı.
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi Kızılpınar semtinde Mezopotamyalılar Dil ve Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği kuruldu.
Trakya Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşıyan dernekte Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde dil dersleri verilecek; ayrıca başta erbane olmak üzere çeşitli enstrümanları çalmaya yönelik eğitim kursları düzenlenecek.
Dernek, Barış Anneleri, DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez ve dernek eş başkalarının katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.
“Dil yoksa bir millet kimliğini güvence altına alamaz”
Açılışta dengbêjler stranlar söyledi, erbaneler çalındı, Kürtçe şiir ve şarkılar seslendirildi.
Açılışta bir konuşma yapan Milletvekilli Mehmet Zeki İrmez, Kürtçenin statü sahibi olmasını istedi.
İrmez, konuşmasında, “Bir ulus diliyle vardır, eğer dil yoksa bir milletin de yaşaması mümkün değildir. Dil yoksa bir millet kültürünü, sanatını, varlığını kimliğini güvence altına alamaz. Onun için herkes özellikle diline sahip çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kürtlerin verdiği mücadele ile dillerini koruduğunu belirten İrmez, Kürtlerin her alanda dillerine sahip çıkması gerektiği, Kürtçenin resmi dil olmasının herkesin sorumluluğunda olduğunu söyledi.
Tekirdağ'da, Mezopotamyalılar Dil ve Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği açıldı. /Foto: Rûdaw
“Kürt milleti insanlığın en kadim milletlerinden biridir”
DEM Parti Çerkezköy Eş Başkanı Gıyasettin Kara ise, dilin hayatın anlamı ve insan varoluşunun özelliği olduğunu ifade ederek, “Bu derneğin Kürt halkının ana dili ve kültürü konusunda her yerde eğitim veren bir araç olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Tekirdağ'da, Mezopotamyalılar Dil ve Kültür Araştırma ve Geliştirme Derneği açıldı. /Foto: Rûdaw
Dernek eğitmenlerinden Cevdet Zilanlı, Kürtçenin asimile edilmesi politikasının devam ettiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Kürt milleti insanlığın en kadim milletlerinden biridir. Kürtçe de Kürt milletinin ve tüm insanlığın en temel ve vazgeçilmez değerlerinden biridir. Yüzyıllardır birçok kültür ve dil gibi Kürt kültürü ve dili de vahşice yok edilmeye çalışılmıştır. Ancak bu çabalar Kürt ulusal mücadelesi sonucunda başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun yerine Kürt diline yönelik uygulamaların yeniden canlandırıldığını görüyoruz; Kürtçe hâlâ bürokraside kabul görmüyor; Kürt dili çeşitli yöntemlerle yok sayılmaya, yasaklanmaya, kuşatılmaya ve bastırılmaya devam ediyor. Türkçeyi Kürdistan'ın her yerinde ve Kürtlerin yaşadığı her yerde egemen kılarak Kürtleri asimile edip, Kürt dilinin zamanla yok olması amaçlanmaktadır. Bu insanlığa karşı bir suçtur.”
Zilanlı, Kürtçenin statüsü, Kürtçe eğitim ve Türkçeleştirilen yer isimlerinin iadesi için çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.