‘Tahir Elçi davasının delilleri karartılıyor’

‘Tahir Elçi davasının delilleri karartılıyor’

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi davasına ilişkin, “Bir yargılama faaliyetinden ziyade karartma faaliyeti yürütülüyor” dedi.

A+A-

Haber Merkezi- Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 4’üncü yılında vurulduğu yer olan Dört Ayaklı Minare'nin önünde anıldı.

Anmaya Elçi’nin eşi Türkan Elçi, bölge barolarının yanı sıra Ankara, Antalya, Bursa, Aydın Barosu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP ve DTK’lı yöneticilerle sevenleri katıldı.

“Karartma faaliyeti olduğu gözleniyor”

Tahir Elçi davası hakkında Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Davaya ilişkin bizim asıl müdahalemiz geçen yıl Aralık ayında oldu. Londra Üiversitesi tarafından hazırlanan dosyayı davaya sunduk. Bir yıl oldu ama hiçbir gelişme yok ve yakın bir zamanda şunu öğrendik ki bu dosyaya ilişkin bazı verilerin Adli Tıp Kurumunda değiştirildiği, bazı delillerin karartıldığı şeklinde bir beyan çıktı ortaya. Bir adli tıp çalışanı tarafından bu iddia ortaya atıldı” dedi.

Bu duruma ilişkin de suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Aydın, “Onda da bir gelişme yok. Bütün bunları yanyana getirdiğimizde bu dosyada aslında bir yargılama faaliyetinden ziyade bir karartma faaliyeti olduğu gözleniyor. Böyle endişelerimiz var. Umarım bu endişelerimiz doğru çıkmaz” diye konuştu.

“90’lı yıllardaki faili mechul cinayetlerine benzedi”

Şırnak Barosu Başkanı Noşirevan Elçi de Tahir Elçi cinayetinin tıpkı 1990’lı yıllarda Diyarbakır, Cizre, Kızıltepe ve diğer yerlerde işlenen faili mechul cinayetlerin dosyalarına benzediğini belirterek, “Diyarbakır Barosu Başkanı’nın da dediği gibi birçok delil adli tıp kurumu tarafından karartılmış. İlk başata kamera kayıtları kaybedildi. Malesef üzerinden dört yıl geçmesine rağmen hala cinayetle ilgili şüpheli yok, suçlanan biri yok. Bu çok büyük bir eksikliktir. Yani dünyanın bütün televizyonları oradaydı, herkesin gözü önünde katledildi ama dosyada hala bir adım atılmış değil” ifadelerini kullandı.

Katledilmesinin üzerinden 4 yıl geçti

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te, Dört Ayaklı Minare’nin önünde yaptığı basın açıklamasında, “Birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz” dedikten sonra uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Elçi’nin katilleri hala bulunamadı. Öte yandan Adli Tıp Kurumu’nda çalışan Mehtap Altuğ, 3 Ağustos 2016’da verdiği ifadede Tahir Elçi cinayeti ile ilgili delilin UYAP’tan silindiğini söylemişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucularından olan Elçi, 1990’lı yıllardaki yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, köy yakma davalarında mağdurların avukatlığını yapmış, Diyarbakır ve bölgedeki hak ihlalleriyle ilgili de birçok çalışma sürdürmüştü.

Kaynak: Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.