Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Basın Bürosu:
Kürt genci Mihrab Abdullahzade’nin idam edilmesi nedeniyle İran Devleti’ni kınıyor ve protesto ediyoruz
İran Devleti, bugün (03.05.2026) sabah saatlerinde Kürt genci Mihrab Abdullahzade’yi idam etti.
29 yaşındaki Mihrab Abdullahzade, 2022 yılında gerçekleşen "Jin, Jiyan, Azadi" (Kadın, Yaşam, Özgürlük) eylemleri sırasında tutuklanmıştı. Mihrab Abdullahzade, İslam Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı faaliyet yürüten gruplara üye olmak ve İran Pasdaran (Devrim Muhafızları) ordusuna bağlı Besic güçlerinin bir üyesini öldürmekle suçlanıyordu. Mihrab Abdullahzade, mahkemenin tüm bu iddialarını reddetmesine rağmen, İran mahkemesi hakkında idam kararı verdi.
Mihrab Abdullahzade, idam edilmeden önce kendi sesiyle Kürt ve dünya kamuoyuna şu mesajı paylaşmıştı:
"Onurlu Kürt halkı, değerli hemşehrilerim, benim ilk suçum Kürt olmamdır. Sağ olduğum sürece Kürtlüğümle gurur duyacağım."
Evet, işgalci İran Devleti, her gün insanlık dışı yüzünü göstermekte ve idamlarına devam etmektedir.
02.05.2026 tarihinde de Kürt tutuklu Nasır Bekirzade ve Azeri tutuklu Yakup Kerimpûr, "İsrail adına casusluk yapma" suçlamasıyla idam edildiler. Birleşmiş Milletler, Mart ayının başından bu yana İran'da; "İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı silahlı savaş, ulusal güvenliği bozma ve İsrail ile Amerika'ya yardım etme" gibi suçlamalarla en az 21 kişinin idam edildiğini belirtmektedir.
Kürt genci Mihrab Abdullahzade’nin idam edilmesini ve İran Devleti’nin tüm idamlarını, zulüm ve baskılarını kınıyor, protesto ediyoruz.
Birleşmiş Milletler’e, İran Devleti’nin bu idamlarının önüne geçilmesi için çağrıda bulunuyoruz.
İşgalci İran Devleti, ne bu idamlarla ne de zulüm ve baskılarıyla Doğu Kürdistan halkımızın özgürlük davasının; İran halklarının özgürlük, eşitlik, demokrasi ve adalet davasının önüne geçemeyecektir.
03.05.2026
Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Basın Bürosu