Serê Kaniye’ye çoğunluğu Arap 70 göçmen yerleştirildi

Serê Kaniye’ye çoğunluğu Arap 70 göçmen yerleştirildi

Türkiye’nin Rojava’da oluşturduğu “güvenli bölgeye” ilk göçmen kafilesi yerleştirildi.

A+A-

Haber Merkezi- Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, bir grup Suriyeli evlerine dönebilmek için Şanlıurfa Valiliğine başvurdu. Yapılan incelemelerin ardından başvurulara onay verildi.

Bunun üzerine Urfa'nın Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde kalan çoğunluğu Arap, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 70 kişi, Ceylanpınar ilçesindeki Şehit Er Adem Döğüşken Hudut Karakolu önüne gitti.

Göçmenler, buradaki kontrollerinin ardından sınır kapısını geçti.

Arap göçmen Muazzin el Muhammed, “7 yıldır Türkiye’de yaşıyorduk, çok mutluyum ülkemize dönüyoruz” dedi.

Abdulazim el Muhammed adlı göçmen de 2,5 yaşındaki kızıyla yıllar sonra doğduğu topraklara döndüğünü belirterek büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye’de, iç savaştan kaçan 3,6 milyon Rojavalı ve Suriyeli mülteci bulunuyor.

Rojava’daki Kürt güçleri Türkiye’yi bölgede etnik temizlik yapmakla suçluyor. Rojava Özerk Yönetimi, Türkiye ve desteklediği eski adı ÖSO olan Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Kürtleri evlerinden zorla çıkartarak, yerlerine lokal olmayan Arapları yerleştirerek, bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını açıklamıştı.

YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Geenl Komutanı Mazlum Abdi, “Demografik değişime ek olarak, Kürt halkına karşı etnik temizlik tehlikesi var. Büyük bir tehdit var ”açıklamasını yapmıştı.

Rojava yönetiminden yayımladığı son rakamlara göre, saldırılar nedeniyle en az 300 bin kişi yerinden edildi. Yaklaşık 500 sivil öldü ve binden fazla kişi yaralandı. Yönetim ayrıca, Türk destekli güçleri, sivil nüfusa karşı savaş suçu işlemekle suçlanıyor. 

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada Efrin’e yaklaşık 400 bin Suriyeli mültecinin yerleştirildiğini söyledi. 

Ankara ve desteklediği silahlı gruplar, 2018'in başlarında askeri operasyonla Rojava’daki Kürt yerleşim bölgesini kontrol altına aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.