Savaşta 12. gün: Heyetler, müzakerelerin 3. turu için bir araya geldi

Savaşta 12. gün: Heyetler, müzakerelerin 3. turu için bir araya geldi

.

A+A-

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 12. güne girildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev, Harkov, Sumi ve Mariupol'den insani koridor açılacağını duyurdu. İnsani koridorların açılması için TSİ 10.00'da ateşkes devreye girdi. Rusya 4 farklı kentten 6 tahliye rotası açıkladı ancak Ukrayna bu rotaları Rusya ve müttefiki Belarus'a çıktığı için 'kabul edilemez' buldu. 3. tur müzakereler ise TSİ 17.15'te başladı. Yaklaşık 3 saat süren görüşme sona erdi. Öte yandan Avrupa'da doğalgaz fiyatları Rusya'ya yönelik yaptırımların ardından yüksek seviyelere ulaştı. Bin metreküp doğalgazın fiyatı 3 bin doları geçti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu başlatmasının ardından 11 gün geçti, 12. güne girildi.

Rus birliklerinin Ukrayna içerisindeki askeri hareketliliği en yüksek seviyeye ulaştı. Zaporijya Nükleer Santrali'nin Rus ordusunun kontrolünde olduğu öğrenilirken, Batı'dan gelen yaptırımlar da hız kesmeden sürüyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakan İrina Vereşuk, Rusya’nın çatışmaların sürdüğü Mariupol’da insanların tahliyesi için insani koridorun açılmasını engellediğini öne sürdü. Vereşuk, yaptığı açıklamada, dün tarafların Mariupol'da tahliye koridorunu açma konusunda anlaştığını, ancak sabah saatlerinde saldırıların başladığını ve tahliyenin yapılamadığını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Rus ordusu tarafından Ukrayna’ya ait hava unsurlarının neredeyse tamamının imha edildiğini açıklarken, Ukrayna'da ABD fonlarıyla biyolojik silah geliştirildiğini iddia etti.

CANLI ANLATIM

21.00 Müzakerelerin üçüncü turu sona erdi

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu sona erdi.

Görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık etmişti.

Ukrayna heyeti, görüşmeye ilişkin, "Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunuldu" açıklamasını yaptı.


20.23 İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi, Ukrayna'dan ayrıldı

İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons'ın, ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin İngiliz parlamentosunun Dışişleri Komitesinde yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna'daki tüm diplomatik misyonlarını kapattığını açıkladı.

Truss, "Büyükelçimiz (Simmons) ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıld." ifadesini kullandı.

İngiliz Büyükelçi, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılardan önce başkent Kiev'den Lviv'e geçmişti.


19.30 Rusya'dan "Ukrayna'da ABD'ye ait 30 biyolojik laboratuvar bulundu" iddiası

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da ABD'ye ait 30 biyolojik laboratuvar bulunduğunu iddia etti.

Rus askeri güçlerine bağlı Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, ABD'nin Ukrayna'daki askeri biyolojik programı konusunda açıklamalarda bulundu.

Pentagon'un eski Sovyetler Birliği coğrafyasında askeri biyolojik programlar yürüttüğünü belirten Kirillov, şunları söyledi:

"Ukrayna'da 30 biyolojik laboratuvarı içeren ağ oluşturuldu. Bunlar, bilimsel araştırma ve sıhhi epidemiyolojik olarak iki türdür. Askeri kuruma bağlı Black and Veatch şirketi, söz konusu projelerin uygulanması sürecinde yer alıyor."

Söz konusu laboratuvarın Ukrayna'nın Lviv, Harkiv ve Poltava kentlerinde bulunduğunu ve bunların imha edildiği bilgisini paylaşan Kirillov, burada "veba, şarbon, bruselloz, difteri, salmonelloz, dizanteri patojenleri izine rastlandığını" ileri sürdü.

Kirillov, Ukrayna'daki bu tür programların acilen imha edildiğini sözlerine ekledi.


18.40 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 5 yerleşim birimi daha kontrol altına alındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin Ukrayna'da 5 yerleşim birimini daha kontrolü altına aldığını duyurdu.

Rus güçlerinin Novoukrainskoye, Staromayorskoye, Staromlınovka, Mayorovo ve Removka yerleşimlerini ele geçirdiğini kaydeden Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Ukrayna askeri altyapısına ait 26 unsuru imha ettiğini ifade etti.


18.23 Macron'dan Putin'e: Siyasi ve ahlaki olarak alay ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukraynalıları Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "siyasi ve ahlaki olarak alay etme" suçlamasında bulundu.

Macron, LCI televizyonuna verdiği demeçte, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalar yaptı.

Ukraynalı sivilleri Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "siyasi ve ahlaki olarak alay etmekle" suçlayan Macron, bu önerinin ayrıca "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Macron, Fransızların endişe etmekte haklı olduğunu ve Avrupa'da savaşın yeniden geldiğini söyledi.

Fransa'nın Rusya'ya karşı savaşta olmadığını yineleyen Macron, bu savaşın durması için diplomatik baskıyı sürdüreceklerini kaydetti.

Macron, taraf olmadan bu savaşın sonlanmasını istediklerini belirtti.

Öte yandan Elysee Sarayı'ndan France Info'ya yapılan açıklamaya göre Macron, Ukraynalı sivillerin Rusya'ya götürülmesi için insani koridorun oluşturulmasına yönelik Putin'e bir talepte bulunmadı.

Macron'un tek talebinin bu savaşın sona ermesi olduğu ifade edildi.


17.15 Müzakerelerin 3. Turu başladı

Rusya ile Ukrayna arasında, Belarus’un Brest bölgesinde gerçekleştirilen müzakerelerin 3. turu başladı.

Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesine Ukrayna heyeti helikopterle geldi.

Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık ediyor.


17.00 Ukrayna: Kiev ve Mariupol'a füze saldırıları sürüyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, “Kiev ve Mariupol dahil, şehirlere füze saldırıları sürüyor. Rus bombardımanı sivillerin tahliyesini ve insani yardım ulaştırılmasını engelliyor” açıklaması yaptı.


16.50 Heyetler müzakere noktasına geldi

Ukrayna heyeti, Rusya ile üçüncü tur müzakereler için Belarus-Polonya sınırına geldi. Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy de kısa bir süre önce görüşmelerin üçüncü turunun yapılacağı yere vardıklarını ve Ukraynalı temsilcilerin gelmesini beklediklerini ifade etmişti.


16.45 Kiev çevresine Rus birliklerinin yaklaşması üzerine, Türk gazetecilerin kentte tahliye edileceği öğrenildi.


16.30 AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın üyelik başvurusunu önümüzdeki günlerde tartışacağız” dedi.


15.40 Putin’den Avrupa’ya: İnsan haklarına uyması için Kiev'e baskı yapın

Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmede, AB'yi, insan haklarına uyması için Kiev yönetimine baskı yapmaya çağırdı.


15.15 Rusya Savunma Bakanlığı'ndan “Mariupol’de 70 Türk rehin tutuluyor” açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, ‘Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak 1600’den fazla yabancı vatandaşını rehin tuttuğunu’ söyledi. Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre basın toplantısında konuşan Mizintsev, “Kievli radikaller canlı kalkan olarak bin 634 yabancıyı rehin tutmaya devam ediyor. Harkov’da 200 Ürdün, 40 Mısır, 15 Vietnam, 2 Endonezya vatandaşı olmak üzere 257 kişi mevcut. Sumi’de 576 Hindistan, 159 Tanzanya, 121 Çin, 100 Gana, 70 Ürdün, 60 Mısır, 16 Pakistan, 15 Tunus, 14 Zambiya, 8 Kazakistan ve 1 Sırbistan vatandaşı olmak üzere bin 140 kişi var. Mariupol’de 70’i Türkiye, 18’i Kazakistan vatandaşı 88 kişi mevcut” ifadelerini kullandı.


15.00 Rusya’dan Ukrayna’ya 'ateşkes' suçlaması

Rusya Savunma Bakanlığı, “Ukrayna tarafı insani koridorların oluşturulması için gereken tek bir şartı dahi yerine getirmedi. Milliyetçiler, fiziksel şiddet tehdidi altında siviller ve yabancı vatandaşların insani koridorlardan çıkmasına izin vermiyor. Ukrayna yönetimi ülkedeki gidişat üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetti ve radikallerin etkisi altına girdi” açıklaması yaptı.


14.41 Müzakereler TSİ 17.00’de başlayacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya ile 3. tur müzakerelerin yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) başlayacağını söyledi. Heyetler arası görüşme, Belarus’un Brest bölgesinde bulunan Belovezhskaya Pushcha’da gerçekleştirilecek.


14.25 Çavuşoğlu açıkladı: Antalya’da üçlü görüşme yapılacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile perşembe günü Antalya’da üçlü formatta toplantı gerçekleştireceklerini açıkladı.


14.20 Moskova, ‘düşmanca eylemlerde bulunan ülkeler’ listesini onayladı

Moskova, “Rusya'ya karşı düşmanca eylemlerde bulunan” yabancı ülkelere ilişkin listeyi onayladı. Tass’ın aktardığı habere göre listede ABD ve Kanada, AB ülkeleri, Birleşik Krallık (Jersey, Anguilla, Britanya Virjin Adaları, Cebelitarık dahil), Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya yer alıyor. Ayrıca Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan da listede yer aldı. Rusya’nın bu ülkelere Ruble ile ödeme yapacağı kaydedildi.


14.05 BM: Ukrayna’dan ayrılanların sayısı 1,7 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın işgal operasyonunun ardından Ukrayna'dan ayrılan göçmenlerin sayısının 1,7 milyona ulaştığını duyurdu. Siviller ağırlıklı olarak Polonya’ya gitti. Ukrayna’nın batı kanadındaki Slovakya, Macaristan, Romanya ve Moldova gibi ülkeler de göçün adresleri oldu. AB yetkilisi Josep Borrel, bugün yaptığı açıklamada Rusya’nın harekatının devam etmesi durumunda Ukrayna’dan göç edenlerin sayısının 5 milyona ulaşabileceğini belirtmişti.


13.55 Blinken: NATO’nun doğu kanadına takviye yaptık

Litvanya'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya, Ukrayna'ya saldırırsa biz de NATO'nun doğu kanadına takviye yapacağız demiştik ve yaptık. Ek kuvvetler konuşlandırıldı. Sürekli NATO'yla birlikte savunmamızı gözden geçiriyoruz” dedi. Blinken ayrıca, “NATO topraklarına bir saldırı olursa biz ABD olarak müttefiklerimizle buna karşılık vereceğiz ve NATO'nun her bir karış toprağını savunacağız” ifadelerini kullandı.


13.35 Ukrayna: Rusya’nın tahliye rotaları kabul edilemez

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya'nın 4 şehirden önerdiği 6 tahliye rotasının ‘kabul edilemez’ olduğunu savundu. Sadece Mariupol ve Sumi'den önerilen tahliye rotalarının Ukrayna'nın farklı şehirlerine, diğerlerinin Rusya ve müttefiki Belarus'a çıktığını ifade eden Vereshchuk, “Vatandaşlarımız Kiev'den çıkıp sonrasında Rusya Federasyonu'na götürülmek üzere Belarus'a geçmeyecek” dedi.


13.30 Zelenski, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar ve savaş uçağı istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegrem hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'ya karşı yeni yaptırımların uygulanmasını istedi. Zelenski, ihracat boykotu uygulanması ve petrol ve petrokimya ürünlerinin kullanılmaması çağrısında bulundu. Batılı ülkelere dönük ‘uçuşa kapalı hava sahası’ talebini tekrarlayan Zelenski, “Bu, dünyanın sadece Ukrayna'ya değil, kendisine de sunması gereken bir yardım” ifadelerini kullandı .Zelenski ayrıca, uluslararası topluluktan Ukrayna'ya savaş uçağı temin etmelerini istedi.


12.55 Rusya, Lahey’deki duruşmaya katılmadı

Rusya, bugün Hollanda’nın Lahey kentinde Ukrayna'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya katılmadı. Lahey'de görülen davanın hakimi Joan Donoghue Rusya'nın davaya katılmama kararından "üzüntü duyduğunu" söyledi. Ukrayna, Rusya aleyhine ‘soykırım’ davası açmıştı.


12.50 Müzakere heyetleri Brest bölgesine gitti

Rus medya organı RIA’nın haberine göre, Rus-Ukrayna müzakerelerinin organizatörlerine yakın isimlerden Belaruslu siyaset bilimci Yuri Voskresensky, iki ülke heyetlerinin müzakereler için Brest bölgesine gittiğini söyledi.


12.25 Avrupa’da doğalgaz fiyatı uçuşa geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunun ardından Batılı ülkelerin ekonomik yaptırım kararları, doğalgaz fiyatlarında yeni rekoru beraberinde getirdi.

Sabah saatlerinde Avrupa’da doğalgazın bin metreküp fiyatı 2700 doları geçmişti. Öğlen saatlerinde ise bin metreküp doğalgazın fiyatı 3 bin doları geçerek yeni bir rekor kırıldı.


12.05 “5 milyon Ukraynalının ülkeden kaçmasını bekliyoruz”

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının devam etmesi durumunda, 5 milyon Ukraynalının ülkeden kaçmasını beklediklerini söyledi. Borrel, 5 milyon insanı kabul etmeye hazırlanmaları gerektiğini belirterek, “AB’nin tüm kaynaklarını seferber etmeliyiz. Daha fazla okula ve daha fazla kabul merkezine ihtiyac����mız var” dedi.


11.50 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da 6 insani koridor açıldı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, saat 10.00’da Ukrayna'da 6 insani yardım koridorunun açıldığını söyledi. Buna göre Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi’den siviller ayrılabiliyor.


10.45 Avrupa'da ilk kez, doğalgazın bin metreküp fiyatı 2 bin 700 doları geçerek tarihi bir seviyeye ulaştı.


10.18 Eski Rusya Dışişleri Bakanı: Putin nükleer silah kullanmaz

Eski Rusya Dışişleri Bakanı Andrei Kozirev, neden Vladimir Putin'in Batı'ya karşı nükleer silah kullanmayacağına inandığını açıkladı.

Twitter’dan zincir şeklinde açıklama yapan Kozirev, Putin'in "mantıklı" bir insan olduğunu ve Ukrayna'nın işgalinin "korkunç" olsa da "mantıksız" olmadığını savundu.

Kozirev, 1991'den Ocak 1996'ya kadar, Boris Yeltsin döneminde Rusya Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.


10.15 Petrolün varil fiyatı 130 doların üzerine çıktı

Brent petrolün varil fiyatı, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının arzı daraltacağı endişeleriyle uluslararası piyasalarda 130 doların üzerine çıktı. Bazı analistler, 200 doların üzerini öngörüyor.


08.25 Rusya'dan ateşkes kararı

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev, Harkov, Sumi ve Mariupol'den insani koridor açılacağını duyurdu. Sputnik'in haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un talebi üzerine, insani koridorların açılması için TSİ 10.00'da ateşkes kararı alındı.


07.34 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna'da suç işleyen tüm Rus askerlerinin yargılanacaklarını ve kendilerini affetmeyeceklerini söyledi.


07.11 Ukrayna ordusu, Rusya'nın başkenti Kiev'i almak için taarruz etmeye hazırlandığını belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın raporuna göre Rusya ordusu, şehrin eteklerinde taarruz için yeterince kaynak biriktirmeye başladı.


07.00 TikTok Rus kullanıcılara yönelik servislerini sınırlandı

Video paylaşım uygulaması TikTok ve içerik platformu Netflix de Rusya’yı cezalandıran şirketler arasına girdi.

Netflix işgali protesto amacıyla Rusya’daki servislerini durdurma kararı aldığını duyurdu.

2016 yılından bu yana bu ülkede faliyet gösteren Netflix’in 1 milyon kadar üyesi bulunuyordu.

36 milyon Rus abonesi olan TikTok ise canlı yayın özelliğinin Rusya için devre dışı bırakıldığını duyurdu. Yeni içerik yüklemek de mümkün olmayacak.

Şirket bu adımın, Kremlin’in sahte haber yasası sonrası aldığını açıkladı.

Sahibi Çinli olan TikTok’un dünya çapında bir milyara yakın kullanıcısı bulunuyor.


06.40 Wall Street Journal : Rusya, Ukrayna'da şehir savaşları için Suriyeli savaşçıları da kullanacak

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna’daki şehir savaşlarında yararlanmak için Kremlin’in Suriyeli savaşçıları bu ülkeye götürmeye hazırlandığını yazdı.

ABD’li yetkililere dayandırılan haberde, söz konusu Suriyelilerin bir kısmının Ukrayna’ya götürülmek üzere Rusya’da bekletildiği bildiriliyor.

Deyr ez Zor şehrinde yayınlayan bir gazete, Suriyeli gönüllülere, 200 ila 300 dolar arasında maaş önerildiğini yazdı.

İş ilanında, Ukrayna’da güvenlik olarak çalışılacağı belirtiliyor.

Kremlin’in, Suriye iç savaşı sırasında şehir çatışması tecrübesi kazanan bu savaşçılardan, bu alanda yararlanmak istediği yazılıyor.

Reuters haber ajansı Çeçenistan askerlerinin de Ukrayna'ya götürüldüğünü bildiriyordu.

Ukrayna saflarında savaşmak üzere de bir yabancı askerler birliği kurulmak istendiği biliniyor.


05.00 Rus jimnastikçi hakkında savaş yanlısı sembol nedeniyle soruşturma açıldı

Rus jimnastikçi Ivan Kuliak hakkında, uluslararası bir yarışmada taktığı savaşı yanlısı sembol nedeniyle soruşturma açıldı.

Katar’da cumartesi günü yapılan yarışmada dereceye giren Kuliak podyuma, “Z” işaretli mayo ile çıktı.

20 yaşındaki sporcu ile aynı yarışmada altın madalyayı ise Ukraynalı sporcu Illia Kovtun aldı.

Uluslararası Jimnastik Federasyonu, Kuliak’ın “şoke edici davranışı” ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Z harfi, Rusya’nın Ukrayna işgalinin sembolü haline gelmiş durumda.

Ancak Rus askeri araçları üzerine çizilen bu harfin tam olarak ne anlama geldiği bilinmiyor.

Bazıları bunun Batı anlamındaki Zapad kelimesinden geldiği görüşünde. Rusya geçen yıl “Zapad 2021” isminde büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirdi.

Belarus ve Rus atletler, bu hafta sonu bitimiyle uluslararası yarışmalardan men edildi.


03.21 Rusya'da Pazar günü yapılan eylemlerde 5 bine yakın kişi gözaltına alındı

Rusya genelinde Pazar günü yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısının 5 bine yaklaştığı değerlendiriliyor.

OVD-Info isimli sivil toplum örgütünün değerlendirmesine göre, protestolar 60 şehirde gerçekleşti.

Rus Ria haber ajansının, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yalnızca Moskova’da 1700 kişi gözaltına alındı.

Amerikan ABC televizyonu muhabiri James Longman, Moskova merkezinde ağır bir polis ablukasının olduğunu, çok sayıda genç Rus’un slogan atmadan şehir merkezinde yürüyerek pasif bir direniş yaptığını kaydediyor.

OVD-Info’nun verilerine göre, son 11 günde 10 binden fazla kişi Rusya genelinde gözaltına alındı.


02.01 ABD'li Senatör Rubio: Uçuşa yasak bölge ilanı 3. Dünya Savaşı demek

ABD Senatosundaki önemli Cumhuriyetçi isimler arasında olan Marco Rubio, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan etmenin 3. Dünya Savaşı ile sonuçlanabileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve çok sayıda Ukraynalı isim, ülke hava sahasının Rusya hava kuvvetlerine kapatılması çağrısı yapıyor.

Askeri bağlamda uçuşa yasak bölge, genellikle saldırılar ya da hava istihbarat faaliyetlerinden korunmak amacıyla yasaklı bölgeye uçakların girişinin engellenmesi anlamına geliyor.

ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu’ndaki en kıdemli Cumhuriyetçi isim olan Senatör Rubio, CNN’e yaptığı değerlendirmede, uçuş yasağının “Rusya Federasyonu’na ait uçakları düşürme kararlılığı” anlamına geldiğini söyledi.

Rubio, bunun sonucunun “3. Dünya Savaşı” olacağını da savundu.

Ancak aynı programda konuşan Demokrat Senatör Joe Manchin, uçuşa yasak bölge ilanının da “masada olması gerektiğini” söyledi.


00.10 İsrail, Ukrayna Yahudilerini tahliye ediyor

İsrail yönetiminin Ukrayna'da savaştan kaçan Yahudileri İsrail'e getirmek için başlattığı tahliye operasyonu kapsamında 300 kişilik Yahudi kafilesi Tel Aviv'e geldi.

Ukraynalı Yahudi kafilesini taşıyan 3 uçak, İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanlığı ile İsrail Yahudi Ajansının başlattığı tahliyeler kapsamında Tel Aviv'in Ben Gurion Havaalanı'na indi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yaklaşık 100 yetim Ukraynalı Yahudi çocuğu taşıyan uçaklardan birini havaalanında basına kapalı şekilde karşıladı.

Diğer uçaklarda gelen Ukrayna Yahudileri de İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanı Pnina Temano Sheta, Yahudi Ajansı Başkan Vekili Yael Eckstein ve diğer yetkililer tarafından törenle karşılandı.


00.00 Ukrayna'nın iddiasına göre Harkov'da Ruslara ait tanklar ve zırhlı araçlar imha edildi. Tanksavar ve diğer ağır silahlarla Rus tankları ve zırhlı araçlarını hedef alan Ukrayna askerleri, gerçekleştirdikleri operasyonla çok sayıda tank ve askeri aracı imha etti. Rus askerleri tarafında ağır kayıplar verirken, bazı Rus askerlerinin ise kaçtığı iddia edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.