Rusya: PYD'nin katılımı şimdilik öngörülmüyor

Rusya: PYD'nin katılımı şimdilik öngörülmüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, PYD'nin Soçi toplantısına katılımının şimdilik öngörülmediğini söyledi.

A+A-

Putin'in Astana ve Cenevre toplantılarındaki özel temsilcisi Alexander Lavrentiev, PYD'nn Soçi toplantısına katılmayacağını belirtti.

Suriye'nin ulusal diyaloğu başlatmak için uzun bir zamanın olmadığına dikkat çeken Lavrentiev, Kürtlerin hiç bir zaman bunun önünde engel olmayacağına da inandığını belirtti.

Lavrentyev: “PYD’den Kürtlerin katılımı şimdilik öngörülmüyor”

Lavrentyev, kongre için hazırlanan ön listesinde çok sayıda Kürt katılımcının bulunduğunu olduğunu belirterek, “Kürtlerin maksimum düzeyde temsil edilmesi, bir yandan da Türkiye tarafından itirazların olmaması için çaba gösterdik” dedi.

Türkiye ve İran’ın onay vermemesi halinde bazı Kürt heyetlerin listeden çıkarılıp çıkarılamayacağı yönündeki soruya ise Lavrentyev’den “Bu konuyu aramızda kararlaştıracağımızı düşünüyorum” yanıtı geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile görüşmesi sonrasında, Rusya, Türkiye ve İran’ın bugün Kongre’nin katılımcıları konusunda anlaşacaklarını söylemişti.

Kuzey Suriye yönetiminden açıklama

Tüm bu tartışmalar sürerken Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu (KSDF) ise toplantıya davetli olduklarını açıkladı.

Reuters’ın geçtiği habere göre ise Kuzey Suriye yönetiminin danışmanlarından Badran Jia Kurd “Hâlâ davetliyiz” dedi. Badran Jia Kurd, “Eğer kongrenin çerçevesi değişmediyse katılacağız” diye konuştu.

Duvar’da yer alan habere göre ise PYD yetkililerinden Sihanouk Depo ise “Halkın iradesinin temsilcileri olarak, davet yenilenirse, Soçi’ye ve Suriye krizini ilgilendiren diğer her toplantıya katılacağız” ifadelerini kullandı.

PYD, konferansın ertelenmesinden önce de davetli olduklarını ve katılmayı planladıklarını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklama ile Kalın’ın bu ifadesini tekzip etmişti.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.

Soçi’den Kasım ayında gerçekleşen toplantının ardından ise Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin PYD ile ilgili yaptığı itirazların, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanmasına engel teşkil etmeyeceğini söylemişti.

İzvestiya gazetesinin haberinde, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin Ocak ayında yapılacağı duyurulmuş ve Rusya'nın TÜRKİYE'NİN KARŞI ÇIKTIĞI Kürt grupları davet etme düşüncesinden vazgeçmeyeceğini kaydetmişti.

Ayrıca YPG'nin kendi ismi ve temsilcileriyle değil SDG bileşenleriyle kantonal bazda temsilcileriyle Soçi'ye katılım sağlayacağı söylentiler arasındaydı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.