Rusya, BM'nin Suriye'ye insani yardımını durdurma tehdidinde bulundu

Rusya, BM'nin Suriye'ye insani yardımını durdurma tehdidinde bulundu

.

A+A-

Rusya, son iki yıldır Suriye'nin isyancıların elindeki bölgelerine BM yardımının tek giriş noktası olan Bab Al-Hava geçişi üzerinden insani yardımın ulaştırılmasını durdurmakla tehdit etti

Al-Araby Al-Jadeed yer alan habere göre, Rusya Çarşamba günü Birleşmiş Milletler insani yardımının Türkiye sınırından Suriye'ye sevk edilmesini durdurmakla tehdit etti.

Moskova, Batı'yı Şam'daki Esad rejimine yönelik yaptırımları hafifletme veya yeniden inşa projelerini uygulama vaatlerini yerine getirmemekle suçladığı için, Suriye konulu Astana barış süreci müzakerelerinin 18. turu sırasında bu tehdidi yaptı.

Türkiye'nin güneyindeki Bab Al-Hava kapısı, son iki yıldır Suriye'nin kuzeybatısındaki isyancıların elindeki bölgelere Birleşmiş Milletler yardımının tek giriş noktası oldu.

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, Rus hükümeti medyasına göre, "Batı, yeniden yapılanma projelerinin uygulanmasına ilişkin bir yıl önce vaat ettiği tüm taahhütleri yerine getirmedi, bu nedenle sınır ötesi yardım sistemini iptal etmeyi düşüneceğiz." Dedi (kaynak Sputnik).

Lavrentiev, “Batı'nın yaptırımlarını hafifletme sürecinde olduğunu henüz görmedik… çoğu insan uluslararası toplum tarafından sağlanan tüm yardımların meşru bir şekilde Şam üzerinden iletilmesinin zamanının geldiğini düşünüyor” dedi.

Siyasi analist Darwish Khalifa, Al-Araby Al-Jadeed'e , Rusya'nın tehditlerinin “özellikle kuzey Suriye'nin [Kürtlerin kontrolündeki] bölgelerine askeri operasyon ilan etmesinin ardından, esas olarak Türkiye'ye yönelik olduğunu” söyledi.

Khalifa, "Rusya'nın talebi, Türkiye'nin üzerindeki baskıyı artırması ve Suriye'nin kuzeyindeki ekonomik durumun kötüleşmesinden o bölgede kontrol garantörü olduğu için onu suçlamak adına açık bir şantaj içeriyor" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 10 Temmuz'da sınırın ötesine insani yardım transferini uzatma kararına ilişkin oylama yapması planlanıyor.

Bu haftanın başlarında, 32 STK konseyi sınır ötesi yardım mekanizmasını 12 ay uzatmaya çağırdı ve bunu on yıldan fazla bir süredir devam eden çatışmaların ardından mücadele eden Suriyeli aileler için "insani ve ekonomik bir yaşam çizgisi" olarak nitelendirdi.

Astana Suriye barış görüşmelerinin 18. turu Çarşamba günü başkent Nursultan'da başladı.

Suriye rejimi ile muhalefet arasındaki gerilimi düşürmeyi amaçlayan görüşmeler Ocak 2017'den bu yana Nursultan'da yapılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.