Rojava Harekatı'nda son gelişmeler: Kayhan Kalhor, konserini iptal etti

Rojava Harekatı'nda son gelişmeler: Kayhan Kalhor, konserini iptal etti

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik askeri harekatı dördüncü gününde

A+A-

 

Haber Merkezi- Türkiye’nin Rojava’ya yönelik askeri harekatı dördüncü gününde Suruç’a düşen havan mermisi nedeniyle iki sivil yaşamını yitirdi. Dün de sınırın Türkiye tarafına düşen havan mermileri nedeniyle 7 sivil ölmüş, 68 sivil yaralanmıştı. Öte yandan TSK’dan yapılan açıklamada harekatta bugün bir askerin yaşamını yitirdiğini duyuruldu.

 

QAMIŞLO’DA PATLAMA: IŞİD ÜSTLENDİ

 

Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısında bulunan Qamışlo’daysa bir patlama meydana geldiği belirtiliyor. Suriye devlet televizyon kanalı El İhbariye’nin haberine göre, SDG kontrolündeki kentin merkezinde bulunan bir restoranın önünde bomba yüklü araçla bir saldırı düzenlendi. El İhbariye’ye göre saldırıda ölenler ve yaralananlar var. IŞİD, haber ajansı Amaq’tan”Kürt savaşçıların hedef alındığı” belirterek Qamışlo’da bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı üstlendi.

 

NUSAYBİN’E HAVAN MERMİLERİ DÜŞTÜ

 

Nusaybin Yenituran Mahallesi Eski Hamam sokağına havan topları düştü. Düşen havan topları birçok eve isabet ederken, patlama sonucu sokakta bulunan çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılar ambulans ve sivil araçlarla Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Mezopotamya Ajansı, hastaneye kaldırılan 2 kişinin öldüğünü duyurdu.

 

Mardin Valiliği Nusaybin’de meydana gelen saldırı hakkında açıklama yaptı. Mardin Valiliği’nden gelen açıklamada, Nusaybin’deki havan saldırısında 8 sivilin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin de yaralandığını duyurdu.

 

BM: 100 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

 

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’nin Rojava Harekatı nedeniyle yerinden olan sivillerin sayısının yaklaşık 100 bine yükseldiğini açıkladı. Harekatın üçüncü gününde BM’den yapılan açıklamada, “İnsani etki şimdiden hissediliyor. Tahmini olarak 100 bin kişi evlerini terk etti” denildi.

 

Açıklamada, Haseke ve Tal Tamer ile okullara sığınanların sayısının giderek arttığı belirtildi.

 

ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE’NİN SİVİL HASSASİYETİ BİLİNİYOR

 

Türkiye ise harekat konusunda sivillerle ilgili iddiaları reddediyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısında, “Biz daha önce Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında gördük. Türkiye’ye kimse ders veremez, Türkiye’nin sivil hassasiyeti biliniyor. Lastik yakıp Türkiye bombalıyor diyorlar. Kara propagandalar bizim kararlılığımızı engelleyemez” dedi.

Öte yandan harekata ilişkin olarak Türkiye Milli Savunma Bakan Hulusi Akar bugün yaptığı açıklamada, bugüne kadar öldürülen SDG’li sayısının 342 olduğunu söyledi. Bakan Akar, “Hedefimiz Fırat’ın doğusunda DEAŞ, PKK/PYD-YPG başta olmak üzere teröristlerin varlığını sonlandırmak ve burada bir barış koridoru tesis ederek ülkemizdeki Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına, evlerine dönmelerini sağlamaktır” dedi. Yabancı haber ajanslarında yer alan ve SDG’ye dayandırılan açıklamada ise ölen SDG’li sayısının 22 olduğu belirtiliyor.

 

ÖLEN YEDİ KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde bir eve isabet eden roket sonucu yaşamını yitiren Fatma Yıldız (47) ve çocukları Leyla Yıldız (16) ile Emine Yıldız’ın (12) cenazesi defnedildi.

 

Sabah saatlerinde Nusaybin’den Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Ulak köyüne getirilen cenazeler gözyaşları arasında defnedildi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze törenine, İdil Belediye eş başkanları Songül Erden ve Murat Şen’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Urfa Akçakale’de havanlı ve roketatarlı saldırılarda yaşamını yitiren Suriyeli 9 aylık Muhammed Omar ve vergi dairesi gelir uzman yardımcısı Cihan Güneş için Urfa Valiliği bahçesinde tören düzenlendi. Törenin ardından Cihan Güneş’in cenazesi memleketi Manisa’nın Salihli ilçesine gönderilmek üzere Havalimanı’na gönderildi. Muhammed Omar’ın cenazesi ise Akçakale Mezarlığı’nda defnedildi.

 

Urfa Ceylanpınar’da havanlı ve roketatarlı saldırılar sırasında ekmek almak için fırına giderken yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mazlum Güneş Siverek’te toprağa verilirken, saldırılarda yaralanan ve kaldırıldığı Ceylanpınar Devlet Hastanesinde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Elif Terim de Semerkand Camisi’nde düzenlenen törenin ardından mahalle mezarlığında toprağa verildi.

 

Kayhan Kalhor, konserini iptal etti

Uluslarası birçok müzik ödülü sahibi Kürt sanatçı Kayhan Kalhor, Türkiye’nin düzenlediği Rojava Harekatı nedeniyle 13 Ekim’deki İstanbul konserini iptal ettiğini duyurdu.

Türkiye’nin Rojava topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatına hem destek, hem de tepki açıklamaları geliyor.

 

Harekata tepki gösterenler arasına siyasetçi, sanatçı, yazar, aydın, şairlerden sonra ödüllü Kürt Müzisyen Kayhan Kalhor da dahil oldu.

 

Sanatçı, 13 Ekim’de Cemal Reşit Rey konser salonundaki “Horasan’dan Anadolu’ya – Erdal Erzincan & Kayhan Kalhor” etkinliğine katılmayacağını açıkladı.

 

“Kürtler olarak direnerek bu saldırıları kırabiliriz” dediği yazılı açıklamasında Kalhor, şunları kaydetti:

“Zorbalık, zulüm ve bir halkın yok edilmesine karşı hiçbir zaman sessiz kalınamaz. Silahım olan müziğim bu gecelerde Rojava’ya göre ayarlanıyor ve elim silahım olan müziğimin tetiğindedir. Ağır gece ve gündüzler geçiyor. Biz Kürtler olarak direnerek işgali durdurabiliriz. Kürt olarak da gücümüz buna yetiyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.