'Restorasyon'un sürdüğü tarihi surların hali

'Restorasyon'un sürdüğü tarihi surların hali

.

A+A-

Diyarbakır'da kayyımın "restore ediyoruz" dediği ve çöplerden geçilmeyen tarihi surlar, uyuşturucu madde kullanılan yerlerin başında geliyor.  

Diyarbakır denilince ilk akla gelen tarihi mekanlardan biri olan surlarda başlatılan "restorasyon" çalışmaları halen devam ediyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan ve 5 bin yıllık tarihiyle dünyanın sayılı yapıları arasında gösterilen surlardaki restorasyonun ne zaman sona ereceği ise belirsizliğini koruyor. 

SURLARIN HALİ

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği surların küçük bir bölümü restorasyon çalışmalarıyla iyileştirilirken, geriye kalan bölümleri ise tamamen kendi haline bırakılmış durumda. Kendi haline bırakılan bölümler, ziyaretçilerin bıraktığı çöplerden geçilmiyor. Özellikle surların iç kısımlarında çöp yığınları oluşmuş durumda. Kapalı bölümlerde yapılmış dışkı nedeniyle çevreyi rahatsız edici koku yayılıyor. 

Surların büyük bir bölümü, kirliliğin yanı sıra halen uyuşturucu madde kullananların da uğrak mekanlarının başında geliyor. Madde kullananların yaktıkları ateşten kaynaklı sur taşları isten siyaha dönmüş durumda.  

/MA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.