PYD: Efrin konusunda da anlaşmaya vardık

PYD: Efrin konusunda da anlaşmaya vardık

PYD Sözcüsü Sema Begdaş, ENKS ile PYNK arasındaki görüşmelerin ilk aşamasının anlaşma ile sonuçlanması hakkında, “İlk aşama çok önemliydi. Bu aşama üzerinden artık yeni adımlar atabiliriz” dedi.

A+A-

Haber Merkezi - Rûdaw’a konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Sema Begdaş, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında 16 Haziran'da varılan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin çağrısına yanıt verdiklerini ifade eden Begdaş, taraflar arasındaki anlaşmanın “kritik bir süreçte” gerçekleştiğini vurguladı.

Begdaş, “Kazanımlarımızı korumak, Özerk Yönetimi ve DSG’yi güçlendirmek için ulusal birliğe ihtiyacımız var” dedi.

“İlk aşama çok önemliydi. Bu aşama üzerinden artık yeni adımlar atabiliriz” diyen Begdaş, “İlk aşamada bazı stratejik amaçlar vardı. Merkezi demokratik ve çok renkli bir anayasa konusunda görüş birliği oluştu” ifadelerini kullandı.

Taraflar arasında karşılıklı güven tahsis edildiğini anlatan Sema Begdaş, sonraki aşamada Duhok Anlaşması temelinde ortak siyasi karar mekanizması konusunu ele alacaklarını söyledi.

PYD Sözcüsü, “ENKS ve diğer tarafların Özerk Yönetime katılması bir sonraki aşamada ele alınacak. Ayrıca eksikliklerin giderilmesi üzerine çalışmalar yürütülecek. Bununla birlikte askeri ve güvenlik konuları tartışılacak” şeklinde konuştu.

Sema Begdaş, görüşmelerde Efrin, Sere kaniye ve Gire Spi’nin durumunu ve oradan göç edenlerin maruz kaldığı “zulmü” de ele aldıklarını belirterek, “Efrin ve Sere Kani konusunda da ortak hareket etme üzerine anlaştık” dedi.

PYD ve ENKS, 17 Haziran’da yaptıkları ortak açıklama ile anlaştıklarını duyurdu.

Taraflar, 2014 Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiğini vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.