Paris Barosu’ndan Tahir Elçi’ye onursal üyelik

Paris Barosu’ndan Tahir Elçi’ye onursal üyelik

Haber Merkezi - Paris Barosu, katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ile ölüm orucu eyleminde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik ve ölüm orucu eyleminde olan avukat Aytaç Ünsal’ı onursal üye olarak kabul etti.

A+A-

Paris Barosu, Sur ilçesinde 28 Aralık 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ile “adil yargılanma” talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminin 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik ve ölüm orucu eyleminin 213’üncü gününde olan avukat Aytaç Ünsal’ı onursal üye olarak kabul etti.

Tahir Elçi davasına ilişkin ilk duruşma 21 Ekim’de

Tahir Elçi davasına ilişkin yargılamanın ilk duruşması 21 Ekim’de Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Adalet Bakanlığı, eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili davanın kamu güvenliği gerekçesiyle başka ile nakledilmesi yönündeki talebi reddetti.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na davanın “Kamu güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağını” sormuş, bunun üstüne Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, durumu Adalet Bakanlığı’na bildirip, bakanlığın görüşünü talep etmişti.

Bakanlık, Başsavcılığın yazısına atıf yaparak, “Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2020/117 esas sayısında kayıtlı kamu davasının başka yer ağır ceza mahkemesine naklinin istenilmesini gerektiren sebeplerin bulunmadığı” yönünde görüş bildirdi. Başsavcılık ilgili yazıyı 17 Temmuz’da mahkemeye  gönderdi.

4 yıl 5 ay sonra iddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te öldürülmesiyle ilgili iddianameyi 26 Mart 2020’de hazırladı, 10. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Nisan 2020’de kabul etti.

İddianamede üçü polis dört sanık şüpheli olarak yer alıyor.

Sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten" 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diğer şüpheli Uğur Yakışır ise “kasten öldürme, olası kast ile öldürme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, mala zarar verme” ile suçlanıyor ve hakkında ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezası isteniyor. 

Yakışır, Elçi’nin yanı sıra aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan’ın cinayetiyle ilgili de suçlanıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.