PAK-PSK: Birleşmek mi zor ayrı durmak mı?

PAK-PSK: Birleşmek mi zor ayrı durmak mı?

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın konuğu olan Özçelik ile Bozyel, “PAK ve PSK yakınlaşması birleşmeye evrilir mi?” sorusunu yanıtladı.

A+A-

Rûdaw

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, milli ve demokratik ilkeler çerçevesinde diğer Kürt partileri ile birlik sağlayabileceklerini söyledi. PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ise, “PAK’la yürüttüğümüz çalışma tek bir parti çalışması gibidir” dedi.

 

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ile Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) uzun bir süreden beridir ortak çalışmalara imza atıyor. Bir çok konuda ortak hareket eden PAK ve PSK, 31 Mart yerel seçimlerine ortak bağımsız adaylarla katıldı.

 

Rûdaw TV’de sabahları yayınlanan “Taşteya Li Gel Dostan” (Dostlarla Kahvaltı) programının bugünkü konukları PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ile PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel oldu.

 

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın konuğu olan Özçelik ile Bozyel, “PAK ve PSK yakınlaşması birleşmeye evrilir mi?” sorusunu yanıtladı.

 

Özçelik: Birlik için kırmızı çizgilerimiz yok

 

Kurulduğu günden beri aynı düşünce, siyaset ve yolu savunanların bir parti çatısı altında toplanması gerektiğini savunduklarını belirten Mustafa Özçelik, “Milli, demokrat, özgürlükçü ve Kürdistani bir partiye çok ihtiyaç var. Biz bu fikirle hareket ederek PAK’ı kurduk. Biz bu süre zarfında da parçalı duran ve birbirine yakın olan partilerin birleşmesi için çabaladık. 2014’ten bu yana Kürdistani partilerle birçok defa işbirliği içerisinde olduk. Fakat zaman içerisinde her biri farklı bir tarafa gitti ve sonuçta birlikte çalışmaya devam eden PAK ile PSK kaldı” dedi.

 

PAK ve PSK’nin birleşmesi için bir dönem çalıştıklarını ve belli bir ilerleme kaydettiklerini dile getiren Özçelik, “Fakat PSK’li arkadaşlar bu konuda hazırlıklarını ve iç tartışmalarını tamamlamış değiller. PAK olarak çok açık söylüyorum, birleşmek için ne partimizin ismi, ne başkanlığımız bizim için kırmızı çizgi değil. PSK ile de bizim gibi düşünen partilerle de bir olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

 

Bozyel: Önemli olan birlikte güçlü bir merkez oluşturmak

 

Aynı soruyu yanıtlayan Bayram Bozyel ise birleşme konusunun “stratejik” bir konu olduğunu vurgulayarak, “Kürt sorunu milli bir sorundur ve bu sorun birlik olmadan çözülemez. Bizim PAK’lı arkadaşlarla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar da bu ortak düşünceden kaynaklanıyor. Kürtler farklılıklarına rağmen muhataplarına karşı güçlerini birleştirmeli” dedi.

 

Kürt siyasetinde ulusal çizgide güçlü bir adres oluşturmalıyız” diyen Bozyel, “Bunun farklı yol ve yöntemleri var. Bir parti ile de bir araya gelebiliriz, bir cephe de oluşturabiliriz. Önemli olan amacı unutmamaktır. Amaç süreci etkileyebilecek ve Kürdistan davasında hesaba katılan ciddi bir güç merkezi oluşturmaktır. PAK ile yürüttüğümüz çalışmalar paralel yürüyor” diye konuştu.

 

“Partiniz Kürtler için nasıl bir statü istiyor?” sorusuna Özçelik, “PAK başından beri Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını savunuyor. Biz bu hakkı da federalizm, konfederalizm ve bağımsızlık olarak tarif ettik. Bugünkü şartlarda biz federasyonu öneriyoruz” şeklinde yanıt verdi.

 

Bayram Bozyel ise PSK’nin başından beri bağımsızlığı savunduğunu dile getirerek, “Fakat bugünkü şartlarda biz de en uygun çözümün federasyon olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

“PAK ile PSK aynı amacı savunuyor. Peki o zaman neden birleşmiyorlar?” sorusunu PSK Genel Başkan Yardımcısı Bozyel şöyle yanıtladı:

 

“PAK’la yürüttüğümüz çalışma tek bir parti çalışması gibidir. Birlikte tartıp, görüş alışverişinde bulunup ortak çalışmalara imza atıyoruz. Çalışmalarımızı paylaşıyor. Bu da bir yöntemdir. Siyaset tek bir yolla yürümüyor. Farklı yol ve alternatifleri birlikte yürütebilmeliyiz.”

 

PAK içerisinde sekiler ve dindar kişilerin de yer alabileceğini belirten Mustafa Özçelik, “Bizim bu enerjimizi küçük işletmelerde heba etmemiz yazıktır. Bir olmamız daha iyidir” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.