PAK: ENKS ve PYNK’yi yapmış oldukları  anlaşmadan dolayı kutluyoruz

PAK: ENKS ve PYNK’yi yapmış oldukları anlaşmadan dolayı kutluyoruz

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) ENKS ve PYNK arasında gerçekleşen anlaşmadan dolayı bir tebrik mesajı yayınladı.

A+A-

PAK mesajında şu ifadelere yer verdi:

 

“ENKS ve PYNK yapmış oldukları bir basın toplantısıyla  Dihok Anlaşması’nı esas alan bir mutabakata vardıklarını kamuoyuna açıkladılar. 

Amerika'nın da devlet olarak bu anlaşmada gözlemci ve arabulucu olduğu açıklandı. 

 

ENKS ve PYNK 'nin ortak açıklamasında şöyle denilmektedir:

 

"Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birliği Partileri(PYNK) heyetleri, 16 Haziran günü gerçekleştirdiği görüşmeyle Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla yürütülen diyalogların ilk aşamasını tamamladı. Heyetler bir ortak siyasi görüşe varmış ve 2014 Dihok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir. Kısa bir süre içerisinde yeni bir genel anlaşma imzalanacaktır".

 

PAK 2014'te kuruluşundan bu yana sürekli bir şekilde ENKS ve TEVDEM'in Hewlêr ve Dihok Mutabakatlarını esas alarak askeri, siyasi, ekonomik, idari ortak bir yönetim oluşturmalarını taraflara önermekteydi. 

 

Bugün PYNK ve ENKS'nin Dihok Mutabakatı'nı esas alarak anlaşmaya vardıklarını açıklamış olmaları halkımızın geleceği açısından sevindirici ve umut verici bir gelişmedir. 

 

Bu anlaşmanın askeri, siyasi, ekonomik, idari, diplomatik , güvenlik ve tüm alanlarda ortak bir yönetimi berberinde getirmesini umut ediyoruz. Geçmişte Hewler ve Dihok Anlaşmaları’nın uygulanmayışının yol açtığı olumsuzlukları da dikkate alarak, PYNK ve ENKS’nin bu başlangıç anlaşmayı sahiplenip, daha da geliştirmelerini, tüm diğer detaylarda da milli birlik ve anlayışı esas alarak anlaşmayı devam ettirmelerini, uygulamalarını diliyor, talep ediyoruz.

 

Amerika ve diğer büyük devletlerin de bu anlaşmayı sahiplenerek, destekleyerek, hiçbir gücün bu mutabakatı bozmasına yol vermeyecek bir tutum ve siyaset geliştirmelerini diliyoruz.

 

PYNK ve ENKS’nin bu anlaşması Kürtlerin elini alabildiğine güçlendirecektir.

 

Bu anlaşmanın Dihok Mutabakatı esas alınarak tamamlanması ve PYNK, ENKS ve diğer tüm Kürt partilerinin katılımıyla Rojava Kürdistanı’nda ortak bir yönetim ve iradenin oluşturulması, Amerika’ya, Rusya’ya, Suriye, Türkiye, İran ve Avrupa devletlerine karşı Kürtlerin elini daha da güçlendirecektir.

 

PAK olarak PYNK ve ENKS’yi bu anlaşmadan dolayı kutluyor,  diğer tüm Kürt partilerinin de katılımıyla ulusal prensipler temelinde en geniş birliğin sağlanmasını diliyoruz.”

17.06.2020

 

PAK Basın ve İletişim Bürosu

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.