PAK: Bağımsızlık referandumundaki ‘evet’ iradesini hiçbir güç yok sayamaz

PAK: Bağımsızlık referandumundaki ‘evet’ iradesini hiçbir güç yok sayamaz

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) Güney Kürdistan’da bağımsızlık referandumu kararının alınmasının 3.yıldönümünde yazılı bir açıklama yayınladı.

A+A-

Haber Merkezi - PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) Güney Kürdistan’da bağımsızlık referandumu kararının alınmasının 3.yıldönümünde yazılı bir açıklama yayınladı.

PAK Basın ve İletişim Bürosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

Güney Kürdistan’da bağımsızlık referandumu kararının alınmasının üzerinden 3 yıl geçti.

7 Haziran 2017 tarihinde Güney Kürdistanlı siyasi partiler Başkan Sayın Mesud Barzani başkanlığında toplanarak bağımsızlık referandumu kararı aldılar.

Dünyanın büyük devletleri bağımsızlık referandumuna kaşıydılar.

Irak, İran, Türkiye, Suriye devletleri bağımsızlık referandumunun yapılmaması için her türlü tehdit, plan, saldırı ve entrikayı yaptılar.

Ama bütün bu uluslar arası ve bölgesel olumsuz tutum, tehdit ve  planlara rağmen 25 Eylül 2017 günü bağımsızlık referandumu gerçekleştirildi.

Güney Kürdistan’ın tümünde; Hewler, Süleymaniye, Kerkük, Dihok, Halepçe, Şengal, Musul Ovası ve diğer tüm bölgelerin toplamında  halkın %72’si oy kullandı, oy verenlerin %92.73’ü bağımsızlığa ‘Evet’ dedi.

7 Haziran 2017 tarihine Güney Kürdistan’daki siyasi partilerin aldığı bağımsızlık referandumu kararı daha sonra Kürdistan Parlamentosu’nda da demokratik bir şekilde karara dönüştü.

Bağımsızlık referandumu prosedürü barış ve huzur içinde, demokratik teamüllere uyularak yürütüldü ve aynı hassasiyetlerle gerçekleştirildi.

Bağımsızlık referandumu sonuçları aslında Kürdistan halkının milli birliğinin ve meşru demokratik iradesinin göstergesi ve ilanıydı.

Güney Kürdistan halkı çok boyutlu tehdit ve saldırılara rağmen,  sandığa giderek ve referandumda %92.73 gibi yüksek bir oranla bağımsızlığa ‘Evet’ diyerek , korkmadığını, boyun eğmeyeceğini  Kürt halkının iradesine ipotek koymak isteyenlere ve tüm dünyaya gösterdi.

Referandumda ortaya çıkan bu bağımsızlık iradesinden sonra, 16 Ekim 2017 günü Kerkük ve Şengal dahil Güney Kürdistan topraklarının %45’i Irak ordusu ve Haşdi Şahbi tarafından tekrar işgal edildi.16 Ekim’de yapılan bu saldırı, referandumunda ortaya çıkan meşru bağımsızlık iradesinin ayaklar altına alınması, yok sayılmasıdır.

Güney Kürdistan’daki siyasi partiler ve  Kürdistan Parlamentosu’nun referandum kararı ve referandumda ortaya çıkan bağımsızlık iradesi, tarihin sayfalarına düşülen iki önemli, onurlu karar ve irade beyanını ifade etmektedir.

Hiçbir güç Güney Kürdistan halkının bağımsızlık yönündeki bu onurlu, meşru , demokratik irade beyanını yok sayamayacak, tarihin sayfaların silip atamayacaktır.

Güney Kürdistan halkı, bağımsızlık referandumunda elde edilen sonuç ile, kendi geleceğine kapıyı açacak yaşamsal bir kilide sahip olmuştur.

Bağımsızlık referandumu kararının alınışının 3. yıl dönümünde Güney Kürdistan halkının bu onurlu kararını ve referandumda ortaya çıkan ‘bağımsızlığa evet’ yönündeki irade beyanını bir kez daha saygıyla selamlıyor ve canı gönülden destekliyor, sahipleniyoruz.

07.06.2020

PAK Basın ve İletişim Bürosu

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.