Mustafa Kemal’in milletvekilliğinin düşürülmesine red oyu veren Yusuf Ziya Bey idam edildi!

Mustafa Kemal’in milletvekilliğinin düşürülmesine red oyu veren Yusuf Ziya Bey idam edildi!

"Bundan tam iki buçuk yıl sonra Yusuf Ziya Bey, Mustafa Kemal’in emriyle tutuklanacak ve idam edilecektir. Onun ve arkadaşlarının yargılanma evresi ve hatta mezar yerleri bile hala bilinmemektedir.”

A+A-

Haber Merkezi- Kürt araştırmacı yazar Osman Aydın Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının milletvekilliklerinin düşürülmesine red oyu veren Bitlis milletvekili Yusuf Ziya Beyin, Atatürk’ün emriyle idam edildiğini yazdı.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Aydın şu ifadeleri kullandı:

“Birinci Dönem TBMM’nin 2 Aralık 1922 günlü oturumunda İntihabı Mebusan (Milletvekili Seçilme) Kanunu’nun değiştirilmesine ilişkin olarak Erzurum Mebusu Süleyman Necati Bey, Mersin Mebusu Selahattin Bey ve Canik (Samsun) Mebusu Emin Bey birlikte 2/603 sayılı bir kanun teklifi verirler.

Bu kanun teklifinin 14. maddesi son derece önemlidir. Eğer bu teklif kabul edilmiş olsaydı. Mustafa Kemal’in ve bazı arkadaşlarının milletvekilliği düşecek ve bir sonraki seçimde de aday olamayacaklardı. Bu yasa teklifinin kabul edilmesi Türk siyasi tarihinin bir kırılma noktası olacaktı ve belki de Türkiye’nin tarihi bir başka yazılmış olacaktı.

Bu kanun teklifinin 14. maddesi şöyleydi: "Büyük Millet Meclisine âza intihab olunabilmek (üye seçilebilmek) için Türkiye'nin bugünkü hudutları dâhilindeki mahaller ahalisinden olmak meşruttur (şarttır) veya daire-i intihabiye (seçim çevresi) dâhilinde mütemekkin olmak meşruttur (ikamet etmek şarttır). Ondan sonra muhacereten (göçmen olarak) gelenlerden Türk ve Kürtler tarihi iskânlarından (iskân tarihinden) itibaren beş sene mürur etmişse (geçmiş ise) intihab olunabilir (seçilebilir)."

Yani bu kanun teklifi kabul edilirse, milletvekili olmak isteyenlerin, o günkü Türkiye sınırları içinde doğmuş olması veya Türkiye dışında doğmuş ise en az beş yıl Türkiye sınırları içindeki o seçim çevresinde ikamet etmiş olma şartı getirilmiş olacaktı. Bu durumda ise Mustafa Kemal ve onun Balkan doğumlu silah arkadaşlarının milletvekili olmaları mümkün olmadığı gibi halen milletvekili olanların da milletvekilliği düşmüş olacaktı.

İlginçtir bu yasa teklifine karşı Mustafa Kemal kürsüye çıkıp konuşma yaptığında onu ilk destekleyen Bitlis milletvekili Yusuf Ziya Beydir. Bundan tam iki buçuk yıl sonra Yusuf Ziya Bey, Mustafa Kemal’in emriyle tutuklanacak ve idam edilecektir. Onun ve arkadaşlarının yargılanma evresi ve hatta mezar yerleri bile hala bilinmemektedir.”

 

12-019.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.