Mesrur Barzani: Kerkük, Musul ve Tikrit’e elektrik verebiliriz

Mesrur Barzani: Kerkük, Musul ve Tikrit’e elektrik verebiliriz

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki termik santrallerin yakıtını karşılaması durumunda Kerkük, Musul ve Tikrit kentlerinin elektrik ihtiyacını karşılayabileceklerini söyledi.

A+A-

Başbakan Mesrur Barzani, Irak ve Arap medyasına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Elektrik sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Barzani, termik santrallerdeki yakıt ihtiyacının karşılanmaması nedeniyle elektrik üretiminin düşük olduğunu ifade etti.

Barzani, “Irak hükümeti ile bir anlaşmaya varabilirsek Kürdistan Bölgesin’deki olanaklardan ortak bir şekilde yararlanabiliriz. Irak’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki termik santrallerin yakıtını karşılaması durumunda hem Kürdistan Bölgesi’ne 24 saat elektrik verebiliriz hem de Kerkük, Musul ve Tikrit gibi bazı Irak kentlerinin elektrik ihtiyacını karşılayabiliriz” dedi.

Erbil ile Bağdat’ın elektrik üretimi konusunda koordinasyon içerisinde olması gerektiğini belirten Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Erbil ile Bağdat hükümetlerinin aralarındaki sorunları çözmesi gerekir ancak bu konuda özellikle ABD olmak üzere diğer ülkelerin, iki tarafın yakınlaşması için gösterdiği çabayı olumlu karşılıyoruz.”

Kürdistan Bölgesi günlük olarak 6500 – 7000 megawat üretim kapasitesine sahip ancak yakıt ihtiyacının karşılanamaması ve ekonomik nedenlerden dolayı günlük 3500 megawat elektrik üretilebiliyor.

Başbakan Barzani: PKK misafirdir ve Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne saygı duymalı

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi sınırlarında PKK ile Türkiye arasında yaşanan sorun ve çatışmalara ilişkin, bütün komşu ülkelerin sorunlarını Kürdistan Bölgesi topraklarını etkilemeyecek bir şekilde çözmeleri gerektiğini kaydetti.

Barzani, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarına PKK’nin varlığı nedeniyle girdiğini biliyoruz. PKK’den Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne saygı göstermesini istiyoruz. Kürdistan Bölgesi yönetimine saygı duymak Kürdistan Bölgesi’nde misafir olarak kalan tüm tarafların sorumluluğudur” diye konuştu.

Rûdaw

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.