Mesrur Barzani Hollanda Başbakanı Rute ile görüştü

Mesrur Barzani Hollanda Başbakanı Rute ile görüştü

.

A+A-

Hollanda Başbakanı Mark Rute, Başbakan Mesrur Barzani’nin Kürdistan Bölgesi’nin bölgenin tarım merkezi haline getirmek istediğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Avrupa turu kapsamında Hollanda’nın Lahey kentinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Planlama Bakanı Dara Reşid ve Kürdistan Yatırımcılar Kurulu Başkanı Muhammed Şukri’nin de hazır bulunduğu görüşmede Hollanda ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkinin gelişmesi, ticaret ve ayrıca Hollanda'nın özellikle tarım alanındaki deneyimlerinden yararlanma konuları ele alındı.

Terörle mücadelede Peşmergeye destek vereceklerini belirten Mark Rute, ayrıca ekonomik kalkınma ve  tarım konularında da Kürdistan Bölgesi’ne destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Rute, Hollandalı yatırımcıları Kürdistan Bölgesi’ne yönlendirmek istediklerini ifade etti.

Hollanda’ya desteklerinden ötürü teşekkür eden Mesrur Barzani de, Kürdistan Bölgesi hükümetinin özellikle de mali gelirleri arttırma reform konusunda çalışmalarına dikkat çekti.

Barzani, “Kürdistan Bölgesi dost ülkelerin de desteğiyle ekonomik altyapısını güçlendirebilecek ve  Ortadoğu’da önemli bir ticaret merkezi haline gelebilecek imkanlara sahiptir” dedi.

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere de değinen Barzani, Irak’ta istikrarın önemine ve iki taraf arasındaki sorunların anayasaya göre çözülmesinin önemine dikkat çekti.

Rûte: İyi bir başbakanınız var

Görüşme hakkında Rûdaw’a konuşan Hollanda Başbakanı Rute, “Çok iyi bir görüşme oldu. Çok iyi bir başbakanınız var. Çok iyi bir dostumuz var” dedi.

Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda Başbakan Barzani ile görüştüklerini hatırlatan Rute, “Bu görüşme de özellikle ekonomik konuları ele aldık. Elbette Irak’taki genel durumdan ötürü destek ve yardım konularını görüştük. Ancak Irak’ın Kuzeyi’ndeki duruma daha çok yoğunlaştık” diye konuştu.

Hollanda’nın tarım sektöründe Avrupa’da ikinci durumda olduklarını belirten Mark Rute, “Buna inanıyorum ki Başbakan Barzani de bu deneyimlerden yararlanmak ve bölgesini bir tarım merkezi haline getirmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan görüşmenin ardından Twitter hesabından  bir paylaşım yapan Hollanda Başbakanı Rute, ülkesi ile Kürdistan Bölgesinin birçok alanda iyi bir ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Rute, “Az önce Başbakan Barzani ile yaptığım görüşmede bölgede güvenlik, göç ve tarımda ikili işbirliğinin artırılması gibi konuları ele aldık” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.