Mesrur Barzani: Anadilin korunması ve geliştirilmesi öncelikli görevdir

Mesrur Barzani: Anadilin korunması ve geliştirilmesi öncelikli görevdir

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

“Dünya Anadil Günü vesilesiyle, tüm Kürdistanlıları ve Kürdistan'daki diğer tüm ulus ve bileşenleri en içten dileklerimle kutluyorum” diyen Başbakan Mesrur Barzani, mesajı şöyle:

“Dil, her bir insanın ve milletin kimliği, tanımı, kültürün önemli bir parçası ve milliyet inşasının temel bir parçasıdır. Bu nedenle anadilin korunması ve geliştirilmesi aile, toplum ve devlet kurumları için önemli ve öncelikli görevdir.

Anadile ve bu güne saygı diğer dünya halkları için bir kez önemliyse, devrim, direniş ve büyük fedakarlık örneği gösteren halkımız için önemli bir valık sebebi, biz Kürdistanlılar için değerler vermemiz gereken en önemli konu olmalıdır.

Irak Daimi Anayasasına göre Kürt dili, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın resmi dili olmasına rağmen, Irak ve hatta Kürdistan Bölgesi'nde dahi Kürt diline henüz gereken önem verilmemiştir. Bu alanda daha fazla ilerleme sağlanmasını bekliyoruz.

Buradan, Kürdistan Bölgesi'ndeki ilgili eğitim, bilim ve akademik kurumlarını bu konuda görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirmeye, dil ve dilin önemi hakkında her türlü eksikliği gidermeye davet ediyor ve Kürdistan Bölgesi Hükumetinin bu alanda gereken her türlü destek ve dayanışmayı göstermeye hazır olduğunu belirtmek istiyorum. Kürt diline önem vermenin yanı sıra, elbette Kürdistan toplumunun bir parçası olan diğer ulusal bileşenlerin de diline gereken önem ve değer verilmelidir.

Bu önemli gün vesileyle, Kürt dilinin korunması, öğretilmesi ve gelişmesinde büyük rol oynayan değerli aydın ve öğretmenleri büyük saygı ile anmayı gerekli görüyorum.

Hepimizin Dünya Anadili Günü kutlu olsun...”

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2000'de 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü ilan etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.