MEB'den İbn-i Haldun’a ‘Kürt’ sansürü

MEB'den İbn-i Haldun’a ‘Kürt’ sansürü

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yayınlarının Şark İslam Klasikleri serisi içerisinde bastırdığı üç ciltlik İbn-i Haldun “Mukaddime”sinde, Mısır'ı konu alan bir bölümde “Kürt hanedanının soyundan” ifadesi değiştirilerek yayınlanmış.

A+A-

Haber Merkezi - MEB yayınları tarafından 1997 yılında yayınlanan İbn-i Haldun “Mukaddime”sinin birinci cildinin 643. sayfasında, Mısır'ı konu alan bir bölümde “Kürt hanedanının soyundan” ifadesi değiştirilmiş.

Sosyolog Adnan Fırat Bayar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, MEB’in bastırdığı üç ciltlik İbn-i Haldun “Mukaddime”sinin birinci cildinin 643. sayfasında Mısır'ı konu alan bölümdeki “Kürt hanedanının soyundan” ifadesinin çıkarıldığını belirtti.

Kitapta yer alan, “(Mısır'daki) Türk devletinde ise (Memlüklüler) bu göreve Türkler veya kendilerinden önceki devlet yöneticileri olan Kürt soyundan (Eyyubiler) gelenler atanmaktadır” ifadeleri, “Türk devletlerinde ise bu memurluk Türklerin büyük devlet adamları ve onlardan önce hükümet sürenlerin evladı elindedir” şeklinde değiştirildi.

Çoğunlukla Türkiye'deki kütüphanelere gönderilen MEB yayınlarını özellikle lisans, lisansüstü öğrencileri ile bilim insanları kaynak olarak kullanır.

5-050.jpg

6-040.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.