Manşetlerden: 'Tetiği çeken iktidardır' Medya Günlüğü

Manşetlerden: 'Tetiği çeken iktidardır' Medya Günlüğü

.

A+A-

Yeni Yaşam, Evrensel ve Birgün dışında hiçbir gazete İzmir’deki saldırıyı manşetten görmedi.

İzmir’de HDP İl Başkanlığı’nın binasına giren Onur Gencer isimli saldırgan, rehin aldığı parti çalışanı Deniz Poyraz’ı öldürdü, binayı yakmaya çalıştı. 

Yeni Yaşam gazetesi habere manşetinde, “Tetiği çeken iktidardır” başlığıyla yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Uzun süredir Ankara’dan Diyarbakır’a ve İzmir’e kadar her yerde iktidar ve İçişleri Bakanı tarafından sürdürülen provokasyonlar sonunda saldırı ve cinayete dönüştü. HDP İzmir İl Örgütü’nü basan silahlı saldırgan, rehin aldığı Deniz Poyraz isimli parti çalışanını katletti. 

Sabah saatlerinde, polisin 24 saat izlediği parti binasına gelen ve kontra elemanı olduğu paylaşımlarından anlaşılan Onur Gencer isimli katil, kadın parti çalışanını rehin aldı. Katil, parti çalışanını katletti, binayı ateşe vermek isterken seyreden polis ise binaya gelen partilileri engelledi. 

Saldırı ve cinayet üzerine açıklama yapan HDP, ‘Saldırının gerçekleştirilmesinin amacı ve mesajı bellidir. Bu tehlikeli provokasyonu gerçekleştirenler, olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığı’dır’ dedi.”

Evrensel gazetesi manşetten verdiği habere, “Hedef gösterme, kriminalize etme, ağır sonuç!” başlığını attı:

“Yargıtay tarafından HDP’nin kapatılması için atılan adımlar, iktidar sözcülerinin hedef göstermesi, Kobane davasındaki provokasyonun ardından dün de İzmir’de HDP il binasına silahlı saldırı oldu. Onur Gencer isimli bir kişi parti çalışanı Deniz Poyraz’ı öldürdü, parti binasını yakmaya çalıştı.

HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz aylardır binanın hedef gösterildiğini anlatarak, ‘Emniyetle görüştük, valilikle görüştük. Bunun bu tarz bir sonuca mahal vereceğini ifade ettik. Önlem alınmadı. Maalesef öngörülerimiz doğru çıktı’ dedi. HDP ise, ‘Olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığı’dır’ açıklaması yaptı.”

Birgün gazetesi manşetten, “Dilinizde nefret, elinizde kan var” başlığıyla verdiği haberde, “Siyaseti zehirleyen iktidarın, hedef gösteren ve düşmanlaştıran nefret dili ölüm getirdi. İzmir’de HDP binasını basan saldırgan Deniz Poyraz’ı katletti.

Saldırıya her kesimden tepki yağdı, ‘Sorumlu iktidardır’ denildi. Cumhur İttifakı’nın kutuplaştıran söylemlerinin saldırılara zemin hazırladığı belirtildi.

Saldırgan gözaltına alınırken ‘Katilin amacı katliam yapmaktı’ diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, binada 40 kişilik toplantının son anda ertelendiğini açıkladı. MYK üyesi Güleryüz de ‘Bizi katledecekler diye her yerde anlattık. Tesadüfen içeride yalnızca bir kadın arkadaşımız vardı, onu katletti’ açıklamasını yaptı” ifadelerini kullandı.

Karar gazetesi habere ön sayfasının altında, “İzmir’de tehlikeli provokasyon” başlığıyla yer ayırdı. Haberde şöyle denildi:

“İzmir’de HDP il binasına düzenlenen silahlı saldırıda bir parti çalışanı hayatını kaybetti. Kanlı provokasyona her kesimden tepki yağdı. AK Parti ‘Lanetliyoruz’ açıklaması yaptı. Suç örgütü lideri Sedat Peker de sosyal medyadan, ‘Bu provokasyonun daha büyüğü önümüzdeki zamanlarda yaşanacak. Oyun kuranlara hizmet etmeyin’ paylaşımı yaptı.”

Cumhuriyet gazetesi manşetin altındaki habere, “Provokasyon” başlığını attı:

“İzmir’de katliam için HDP binasına giren Onur Gencer isimli saldırgan, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı öldürdü. Saldırı saatinde HDP’nin 40 kişi ile toplantı planladığı ancak ertelendiği ortaya çıktı. Saldırganın ‘Rastgele ateş ettim’ dediği öğrenildi. Saldırı birçok kentte protesto edildi. 

Çok sayıda silahlı paylaşımı olan saldırganın Suriye’ye de gittiği belirtildi. HDP saldırıdan, partilerini hedef gösteren AKP ve MHP’yi sorumlu tutu. AKP saldırıyı kınarken muhalefet liderleri ‘Kimse provokasyonlardan medet ummasın’ uyarısını yaptı.”

Sözcü gazetesi birinci sayfasının altından, “İzmir’de HDP’ye kanlı saldırı: 1 çalışan öldü” başlığıyla verdiği haberde, “Konak Çankaya’da bulunan HDP İl Başkanlığı binasına dün sabah saatlerinde giren Onur G. parti çalışanı Deniz Poyraz’ı rehin aldı. Sonra da ateş edip öldürdü. 

Saldırgan sorgusunda, ‘PKK’dan nefret ettiğim için binaya girip ateş ettim’ dedi. Saldırı saatlerinde binada 40 kişilik toplantının son anda iptal edildiği öğrenildi” ifadelerini kullandı.

Sabah gazetesi habere, “Provokatif saldırıda genç kadın can verdi” başlığını attı:

“İzmir’de HDP İl Başkanlığı’na giren O.G. tabancayla ateş açtı. Saldırıda, çaycılık yapan annesinin yerine işe gelen Deniz Poyraz öldü. AK Parti Sözcüsü Çelik, ‘Saldırıyı lanetliyoruz’ dedi. MHP lideri Bahçeli de, ‘Kalleş bir tertip’ sözleriyle saldırıya tepki gösterdi.”

Yeni Şafak gazetesi habere ön sayfasının altında, “İzmir’de provokasyon” başlığıyla yer ayırdı. Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Konak’taki iş merkezinde bulunan İzmir HDP İl Başkanlığı’na giren silahlı saldırgan Onur Gencer, Deniz Poyraz’ı tabancayla vurup öldürdü. 

Binanın bulunduğu sokağı kapatan polis, eski bir sağlık çalışanı olan Gencer’i çatı katında yakaladı. Gencer’in sosyal medya hesabından silahlı poz verdiği fotoğraflar ortaya çıktı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırının gerçekleştirildiği saatlerde 40 kişilik toplantı planlandığını ama son anda ertelendiğini açıkladı.”

Akşam gazetesi, “Provokatör iş başında” başlığıyla verdiği haberde, “Kapatma davasını görüldüğü bir dönemde İzmir’de HDP il binasına giren provokatör kan döktü.

Konak’taki binaya giren Onur Gencer’in açtığı ateş sonucu, annesinin yerine bir günlüğüne çay ocağında çalışmaya gelen Deniz Poyraz öldü. Adalet Bakanı Gül, ‘Provokasyonların hedefi karanlıktır, izin vermeyeceğiz’ dedi” ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesi habere, “İzmir’de HDP’ye kanlı baskın” başlığını attı:

“İzmir HDP İl Başkanlığı’nı basan Onur Gencer isimli saldırgan, partide çay ocağında çalışan Deniz Poyraz’ı tabancayla vurarak öldürdü. Camları kıran saldırgan, binayı da yakmaya çalıştı. Gencer yakalandı.”           

P24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.