Kürtlerin tanınmış yazar ve şairi Mamosta Şewnim hayatını kaybetti

Kürtlerin tanınmış yazar ve şairi Mamosta Şewnim hayatını kaybetti

Kürtlerin tanınmış yazar ve şairi Mamosta Şewnim hayatını kaybetti

A+A-

Kürtlerin Tanınmış Yazar ve Şairi Mamosta Şewnim hayatını kaybetti.

‘‘Şewnim’’ ismiyle tanınan Kürtlerin tanınmış Yazar ve Şairi Elî Ebdullah dün gece 91 yaşında yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle hayatını kaybetti.

1929 yılında Halepçe’de hayata gözlerini açan Mamosta Şewnim, büyük bir edebiyatçı ve bilgindi. Yazarlık ve şairliğin yanında, güzel sesi, sanatçılığı, ressamlığı, tarihçiliği ve dil bilimcilik yönüylede tanınıyordu. Kürtçe, Arapça ve Farsça dillerini biliyordu.

Halepçe kentinde ilk defa Müzik ve marş grubunu kuran Mamosta Şewnim’in en tanınmış eserleri; Cejne cejnî Kurdistan e, cejnî Newroz e… be tîşkî agir enûsim cejne pîroze”.

Çocuklar içinde şarkı sözleri yazan Mamosta Şewnim, aynı zamanda çocukların eğitimi ve öğrenimi için önemli görevler üstlendi.

Bağdat’ta ilk ‘‘Kürt Yazarlar Birliği’nin’’ kurucuları arasında olan Mamosta Şewnim, uzun yıllar Süleymaniye’deki okulların genel sorumluluğunu yaptı ve ilk edebiyat ödülünüde Süleymaniye’de aldı.

Mamosta Şewnim’in bir çok şiiri Kürt sanatçılar tarafından bestelenerek şarkı ve mars haline çevirildi. En son çocuklar için hazırladığı ‘‘Ciriwekan’’ isimli dergi yayınlanlandı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.