Kürtlerin Çalıştırılmadığı İşletme

Kürtlerin Çalıştırılmadığı İşletme

Kürt araştırmacı Osman Aydın 1800’lü yıllarda Maden ilçesinde çıkarılan bakırı işleten fabrikada Kürtlerin ‘yabancı işgaline karşı tepkilerinden’ dolayı çalıştırılmadığı yazdı.

A+A-

Haber Merkezi- Kürt araştırmacı Osman Aydın 1800’lü yıllarda Maden ilçesinde çıkarılan bakırı işleten fabrikada Kürtlerin ‘yabancı işgaline karşı tepkilerinden’ dolayı çalıştırılmadığı yazdı.

Aydın soysal medya hesabı facebookta yaptığı paylaşımda şu ifadelere değindi:

“Osmanlılar döneminde üretim yapan Maden ilçesinde bulunan Bakır Madeni İşletmesi’nin 1800’lü yılardaki durumu bugünkü Türkçe ile şöyle anlatılmaktadır:

"Kürdistan özellikle maden kaynakları bakımından çok zengindir. Maden-i Hümayun kazasında bir zamanlar gümüş madeni de bulunmasına rağmen, son dönemlerde sadece bakır madeni işlenmektedir. Ergani’de bulunan ve yıllık kapasitesi dört yüz ton olan değerli bakır madenleri ise ilkel şartlarda ve Avusturyalı maden uzmanlarının nezaretinde, Rum maden işçileri tarafından işlenmektedir. Bu madenler, bazen madenlerin keşfinin kendi ülkelerinin yabancı orduların işgaline uğramasıyla sonuçlanacağından endişe eden Kürtlerin tepkilerinden dolayı, ama çoğunlukla yöneticilerin yolsuzlukları, teknolojik yetersizlik ve maliyetleri artıran bakımsız yollar yüzünden verimsiz çalıştırılmaktadır. Nitekim hükümet Ergani madenlerinin daha verimli işletilmesi için bazı teşebbüslerde bulunmuş, ancak maden bölgesinin limanlara olan uzaklığının sebep olduğu aşrı nakliye maliyetinden dolayı istenen verim alınmamıştır.”

1800 lü yıllarda Maden ilçesi Ergani’ye bağlı olduğu için İşletme Ergani ilçesinin adıyla anılmıştır.

Dikkat çeken husus şu ki: Kürdistan’da işletilen bir maden işletmesinde Kürt işçilerin çalıştırılmamış olması.”

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.