Kürt sanatçı Zehra Doğan’a İtalya’dan ödül

Kürt sanatçı Zehra Doğan’a İtalya’dan ödül

.

A+A-

Kürt sanatçı ve gazeteci Zehra Doğan, Artissima’nın sadece İtalyan sanatçı Carol Rama’nın ruhunu ve karakterini yansıtan kadın sanatçılara özel ödülünün bu yılki sahibi oldu.

İtalyan Artemagazin sitesinin haberine göre, Sardi per l'Arte Vakfı tarafından desteklenen ödül, jürinin çok sayıda eserini incelediği ve olağanüstü yetenekli bulduğu Zehra Doğan'a oybirliği ile verdi.

Venedik'teki Giorgio Cini Vakfı Sanat Tarihi Enstitüsü Müdürü Luca Massimo Barbero , Bolzano'daki Museion Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi Müdürü Bart van der Heide'den oluşan jüri, Doğan’ın eserlerindeki sanatsal yaklaşımı ve çevrede bulunan malzemelerden yaratmasını olumlu değerlednirdi.  

Artissima ödülü2014’ten bu yana  İtalyan sanatçı Carol Rama'nın ruhunu ve karakterini, sıra dışı kadın yaratıcılığı ve sanatsal özgürlük idealini en iyi yorumlayan kadın sanatçıya veriliyor.

Zehra Doğan kimdir

1989’da Diyarbakır’da dünyaya gelen Zehra Doğan Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nden mezun oldu.

Doğan, Mardin'in Nusaybin ilçesinde “sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar” sırasında çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için hakkında örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açılmıştı.

23 Temmuz 2016'da Mardin'de gözaltına alınan Doğan, 9 Aralık 2016'da ilk duruşmada örgüt üyeliği suçlamasından beraat etti ve “örgüt propagandası” suçlamasından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Örgüt propagandası suçundan 33 ay hapis cezasına çarptırılan Zehra Doğan, Haziran 2017'de tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

24 Ekim 2018 tarihinde Tarsus Cezaevi’ne gönderilen ressam ve gazeteci Doğan, 24 Şubat 2019’da tahliye oldu.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra çalışmalarını sürdüren Doğan’ın, İtalya’da Santa Giulia Beach Müzesi’nde sergilenen çalışmaları büyük beğeni topladı.

Sanatatak’ta yer alan habere göre, sanatçı 5 Nisan 2019 tarihinde Index on Censorship tarafından “Sanat Dalında İfade Özgürlüğü Ödülü”, 11 Ekim 2019’da Beyrut’ta May Chidiac Vakfı’nın “Gazetecilikte Olağanüstü Cesaret  Ödülü”, Şubat 2020’de İtalya’da öldürülen genç bir devrimci olan Roberto Scialabba’ya adanan “Roberto Scialabba Özel Ödülü” ve 16 Ekim 2020’de İtalya’nın Cenova kentinde düzenlenen 14. Kadın Mükemmellik Festivali’nde “Uluslararası Hypatia Kadın Mükemmellik Ödülü” almıştı.

Aralık 2020’de Art Basel “OVR: Miami Beach”te sergi açacak Doğan bu yıl, Eylül ve Ekim’de Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi‘nde “Nehatîye Dîtin / Görülmemiştir” sergisinde, Eylül’de Human Rights Foundation‘ın “Art in Protest” sergisinde, öncesinde de Milano’daki Prometeo Gallery‘deki “Beyond” isimli sergi ve bir performansta, yine İtalya’daki Palazzi dell’Arte Rimini’deki bir karma sergide, Barselona’daki La Panera Sanat Merkezi’ndeki bir karma sergide, Berlin Bienali‘nde cezaevinde gerçekleştirdiği çizgi roman “Xêzên Dizî” (Gizli Resimler) ile, İtalya’nın Brescia kentinin Corona virüsüne karşı mücadelesini selamlayan dev duvar resmi ile, Ravenna Festivali çerçevesinde İtalya’da, Riccardo Muti yönetiminde Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, Syrian Expat Philharmonic Orchestra (SEPO) ve sanatçı Aynur Doğan’ın da katılımıyla gerçekleşen iki “Dostluk Yolları” konserinde de yer aldı.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.