Kürt Dil Platformu: CHP Kürt Dil Kurumu’nun açılmasını destekliyor

Kürt Dil Platformu: CHP Kürt Dil Kurumu’nun açılmasını destekliyor

Kürt Dil Platformu üyeleri, Ankara ziyaretleri kapsamında siyasi partiler ve AB temsilcileri ile yaptıkları görüşmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Haber Merkezi- Kürt Dil Platformu yetkilileri çalışmaları kapsamında 4-5 Şubat’ta Ankara’da çeşitli temaslarda bulunmuştu.

Platform, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP) ve Avrupa Birliği (AB) üyeleriyle görüşmeler gerçekleştirerek, Kürtçenin eğitim dili dahil Türkçe’nin yanında ikinci resmi dil olması taleplerini iletti.

Platform ziyaretlerde taleplerini hem sözlü hem de yazılı bir şekilde iletti.

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, Ankara’daki temaslarının olumlu geçtiğini söyledi.

Şerefhan Ciziri, “CHP ile yaptığımız görüşmede Kürt Dil Kurumu’nun açılmasını önerdik. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Kürt dili için bir merkezin açılmasını desteklediğini ve bu konuyu parti içinde tartışacaklarını söyledi” dedi.

Ciziri, Kılıçdaroğlu’nun “Kürtler Ortadoğu’nun kadim halklarından olduğu ve taleplerinin insani olduğunu” dediğini kaydetti.

CHP, HDP, Saadet Partisi ve AB temsilcileriyle görüştüklerini belirten Ciziri, AK Parti ve İYİ Parti’nin görüşme taleplerine yanıt vermediğini ve Kürtlere ve Kürtçe’ye karşı olan tutumundan dolayı da MHP’den görüşme talebinde bulunmadıklarını ifade etti.

HDP eş başkanları tarafından karşılandıklarını belirten Ciziri, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin kendilerini Kürtçe karşıladığını kaydetti.

Ciziri, HDP’nin Kürt Dil Platformu’nun çalışmalarını desteklediğini söyledi.

AB temsilcileri ile yaptıkları görüşmeye değinen Şerefhan Ciziri, “AB temsilcilerine taleplerimizi ilettik. Onlarda kayıt altına alarak rapor olarak üst makamlara sunacak. AB temsilcileri mali fonlar ile çalışmalarımıza destek olabileceklerini belirttiler” diye konuştu.

Ciziri, AB temsilcilerinden Kürtçe için verdikleri mücadeleye destek olmalarını istediklerini ifade etti.

Kürt Dil Platformu 29 Ekim 2018’de 9 Kürt partisi ve farklı örgütlerin bir araya gelmesiyle kuruldu.

Rudaw

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.