Kürt bakan İngiltere Başbakanlığı için yarışıyor

Kürt bakan İngiltere Başbakanlığı için yarışıyor

.

A+A-

Boris Johson kabinesinde Eğitim Bakanı daha sonra Maliye Bakanlığı’na atanan Kürt bakan Nedim Zehawi Muhafazakar Parti’nin başkanlığı için adaylığını açıkladı. İngiltere’de Başbakan Parlamento tarafından ve en çok kürsüsü bulunan partinin başkanından seçiliyor.

Güney Kürdistan’ın Xaneqin kenti nüfusuna kayıtlı Bağdat doğumlu Nedim Zehawi, İngiltere Başbakanı Boris Johson’un istifası sonrası partisinin başkanlığına adaylığını açıkladı. 7 Temmuz’da Boris Johson Downing Street 10'daki ofisinin önünde yaptığı konuşmada, Muhafazakar Parti'nin başına geçecek başka bir kişi seçilene kadar geçici olarak " İngiltere halkına hizmet" etmeye devam edeceğini açıkladı.

Zehawi, başbakan olursa siyasi ve idari planları hakkında yaptığı açıklamada, "Vergileri azaltmak ve askeri harcamaları artırmak için çalışacağını" ve Eğitim Bakanlığı sürecinde başlattığı reformları tamamlamayı vaad etti.

Kürt bakan Zehawi konuşmasının devamında "İngiltere gemisini güvenlikli bir kıyıya ulaştırmak " ve "ekonomik istikrarı" sağlayacağını söyledi.

 İngiltere’nin AB’den ayrılmasına ilişkin ise Zehawi "Brexit sayesinde artık özgür bir ülkeyiz. Fırsatları konuşmayı bırakıp onlardan yararlanalım" dedi.

İngiltere eğitim sektöründe gerçekleştirdiği reformlarla ilgili olarak Zehawi, çocukların ergenliğe geçiş sürecinde onları, aşırılık yanlıları ve sağcı aktivistlerin boş söylem ve davranışlarından korumaya odaklanmak istediğini sözlerine ekledi.

Şuana kadar, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Başsavcı Suila Braveman, Adalet ve Sosyal Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badinoch, Sağlık Bakanlarından Jeremy Hunt ve Sajid Javid,  ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Tugendat'ın Muhafazakar Parti liderliğine adaylığını açıklayan isimler arasında.  

Ülkede Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve dolayısıyla başbakanlık görevini devralacak parlamenterin, sonbaharda yapılacak parti konferansında seçilmesi öngörülüyor.

Öte yandan, YouGov araştırma şirketinin 716 Muhafazakar Parti üyesiyle yaptığı ankette, parti üyelerinin favorisi olan Savunma Bakanı Ben Wallace, liderlik yarışında aday olmayacağını açıkladı.

Nedim Zehawi kimdir? 

1967’de Xaneqinli bir ailenin çocuğu olarak Bağdat’ta dünyaya gelen Nedim Zehawi, Dedesi Irak Merkez Bankası Başkanı olan Zehawi'nin babası ise iş insanı olarak tanınıyordu. Zehawi ailesi, Saddam Hüseyin'in gücünü artırması sonrasında hükümet yetkililerinin kendilerini tutuklamak için geleceklerine dair aldığı istihbarat sonucunda 1976'da ailesiyle birlikte Birleşik Krallık'a göç etti. Zehawi, hayatının büyük bölümünü İngiltere'de geçirdi. Zehawi, ilerleyen yıllarda ailesiyle birlikte Irak'tan kaçarken yaşadığı anıları "Travmatik bir çocukluk hikayesi" olarak ifade etti.

Özel okullarda eğitim gören Zehawi, Londra Üniversitesi Akademisi'nde kimya mühendisliği bölümünden mezuun oldu.

Teletabi ürünlerini satan bir şirket kurdu. Daha sonra YouGov Araştırma Şirketi'ni kuran Zehawi, 2010'a kadar bu şirketin yöneticiliğini yaptı. Ardından 2010'da Muhafazakâr Parti'den siyasete atıldı ve milletvekili seçildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May 2018'de Zehawi'yi Çocuklar ve Ailelerden Sorumlu Eğitim Bakanı yaptı.

 Boris Johnson Temmuz 2019'da iktidara geldiğinde eğitimden işletme departmanına geçti ve bakan olarak görev almaya devam etti. "Yapacağım en önemli iş" dediği Aşı Bakanlığı'na ise 2020'de geçti. Başbakan Johnson 2021'de Zehawi'yi kabineye Eğitim Bakanı olarak atadı. Zahawai, Hazine Bakanı Hint asıllı Rishi Sunak'ın istifasının ardından Hazine Bakanlığı koltuğuna geçti.

(Rûdaw)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.