Kürt aydın ve yazarları Erbil’de bir araya geldi

Kürt aydın ve yazarları Erbil’de bir araya geldi

Kürt aydın ve yazarları Kürdistan Gençlik ve Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen 1. Modern Kürt Edebiyatı Konferansı’nda bir araya geldi.

A+A-

Haber Merkezi- Kürdistan Gençlik ve Kültür Bakanlığı, 19 – 21 Aralık tarihlerinde başkent Erbil’de 1. Modern Kürt Edebiyatı Konferansı’nı düzenledi. Konferansa Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa’dan aydın, şair ve yazarlar katıldı.

Konferansın açılış töreninde hayatlarını Kürt edebiyatına bağışlayan 4 yazar ve şaire “Altın Kalem Ödülü” verildi.

Rûdaw’a konuşan Altın Kalem Ödülü sahibi Duhoklu Dayika Dalya, şu ana kadar dört eserinin yayınlandığını ve iki kitabının yayınlanmaya hazır olduğunu söyledi.

Dayika Dalya, “Kürdistan’ın dört parçasından yazar ve şairlerin başkent Erbil’de toplanması çok güzel. Aramızda kültürel bir köprü oluştu ve birbirimizi tanıdık. Konferanstan istifade ettik. Edebi, kültürel ve dil alanlarında devam etmesini umut ediyorum” dedi.

Üç gün devam eden konferansta farklı etkinlik ve paneller düzenlendi.

Konferansın ikinci gününde Kürdistan’ın dört parçasından gelen şairler şiirlerini okudu.

Şırnak’tan konferansa katılan şair Berken Bereh, “Konferans münasebetiyle Kürdistan’ın dört parçası ve dünyanın farklı ülkelerinden şair, yazar ve aydını tanıma fırsatımız oldu. Aramızda sıcak ilişkiler oluştu ve edebiyat, roman, şiir ve dil konusundaki tecrübelerimizi birbirimize aktardık. Buna benzer farklı etkinliklerin düzenlenmesini umut ediyorum” diye konuştu.

Konferans Kürtçe’nin gelişimine katkı sunacağı konusunda umut oldu.

Kamışlolu şair Ciwan Nebi, “Konferansa Kürdistan’ın dört parçasından yazar, şair ve aydının katılması çok önemli. Dil sorunlarının ve Kürtçe’nin standardize edilmesi konusunun değerlendirilmesi gerekir. Bu konferansalar sayesinde Kürtçe gelişecek” ifadelerini kullandı.

Katılımcı Ronya Çali ise, bu tür konferansların ideolojik gelişmelere katkısından dolayı konferansta daha çok Kürt genci görmek istediğini söyledi.

Konferans dün akşam düzenlenen şiir okuma etkinliğinin ardından sona erdi.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.