Kürd seçmenleri bu seçimlerde nerelerde ve nasıl oy kullandılar?

Kürd seçmenleri bu seçimlerde nerelerde ve nasıl oy kullandılar?

.

A+A-

M.Hüseyin Taysun

31 Mart 2024 Seçimlerindeki Kürd Seçmenlerinin oy kullanma biçimi ve ortaya koydukları tavır birçok boyutuyla detaylı incelendiğinde Kürdler açısından son derece umut verici sonuçların ortaya çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sebebine gelince Kürd seçmenleri Kürdistan’da kendi milli kimliğini öncelerken diğer taraftan da AKP ve MHP ortaklığının bölgedeki imha ve inkar politikasına yönelik ciddi bir uyarı niteliği taşımaktadır.Bu arada metropol kentlerindeki AKP,MHP faşizmine karşı duruşun da Kemalistlere destek anlamına gelmemelidir.Kürdlerin kullandığı oylar tamamiyle bilinçli ve stratejik olduğu gibi Kemalistlere verilmiş bir mesaj ve emanet oylar olarak bilinmesi gerekmektedir.

Kürd seçmenlerin Kürdistan ve Türkiye’de ortaya koymuş oldukları bu davranış biçimi son derece bilinçli,stratejik ve tutarlı bir davranış olmuştur.Bu davranışın altındaki gerçek ise sistem partilerinin Kürd Ulusal Meselesine yaklaşımdaki birisini diğerinden farksız görmeme aklı ve düşüncesi yatarken Kürdistan’da ise bütün Kürdistani partilerini birlik ve beraberlik içerisinde görme arzusu ve istekleri yatmaktadır.

Sömürgeci siyasetçilerin de istemeyerek kabul etmek zorunda kaldığı ve gıptayla ve hatta korkuyla baktıkları bu seçmen davranışını Kürdler adına siyaset yapan parti ve siyasi kadroların tam anlamıyla doğru anlayabildikleri kanaatinde değiliz. Bu anlamda denilebilir ki Kürd seçmenleri kendi milli kimlikleri ve Kürd halkının hasımları konusunda daha bilinçli,sağlam ve köklü bir anlayışa sahiptirler.Olaylara bu çerçevede baktığımızda Kürd seçmenlerini daha bir tutarlı ve samimi olarak görmek mümkündür.

Burada ortaya çıkan asıl mesele Kürd siyasi çevrelerinin Kürd milli demokratik mücadelesini layıkıyla yürütmeleri ve birlik konusunda başkalarıyla hiçbir çıkar ilişkisine girmeden ve yalpalamadan Kürd halkı için doğru bir siyaset üreterek kendi halkının hassasiyetleri doğrultusunda sağlam bir duruş ortaya koyarak siyaset yapmalarıdır.

Bilinmelidir ki düşmanlarımızın da istemeye istemeye takdir ettikleri Kürdler eski Kürdler değillerdir. Siyasette,ticarette,sanayide,sporda ve hayatın tüm alanlarında dostluğu ve düşmanlığı her yönüyle ayırt edebilecek ve kendi kimliğini militanca sahiplenebilecek bir Kürd gerçeği ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Kürd halkının Kürd parti ve kadrolarından beklentileri de o ölçüler içerisinde yüksektir. Mevcut Kürd parti ve siyasetçilerin de bu gelişmelerin bilincinde dürüst, samimi ve cesurca davranarak yeni ve doğru bir siyaset anlayışıyla Kürd halkına umut ve cesaret vermelidirler. Aksi durumda ise hayatı doğru analiz eden ve çevresindeki gelişmeleri ciddiyetle tartışan Kürd gençliği hem kendi milli kimliğine hem de mücadelesine sahip çıkarak eski paradigmayla siyaset yapanların papucunu dama atacakır.

Bu arada başta Kürd halkı olmak üzere tüm İslam aleminin Mübarek Ramazan Bayramı’nı kutluyorum.

Saygılarımla,

07/04/2024

İst

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.