Konser yasaklarına karşı bin 134 sanatçıdan ortak bildiri

Konser yasaklarına karşı bin 134 sanatçıdan ortak bildiri

.

A+A-

Gözünüze, kalbinize, vicdanınıza indirilmiş perdeyi kaldırın. Şarkıların, dünü bugüne, bugünü yarına bağladığını; bizleri ayrıştırmadığını, aksine birleştirdiğini göreceksiniz.

Son dönemde aralarında Aynur Doğan, Melek Mosso, Metin-Kemal Kahraman, Apolas Mermi, Niyazi Koyuncu gibi isimlerin  de olduğu müzisyenlerin konserlerinin iptal edilmesine tepki gösteren bin 134 sanatçı, yayımladıkları ortak açıklamada, "Gözünüze, kalbinize, vicdanınıza indirilmiş perdeyi kaldırın. Şarkıların, dünü bugüne, bugünü yarına bağladığını; bizleri ayrıştırmadığını, aksine birleştirdiğini göreceksiniz" dedi. 

Bin 134 müzik yorumcusu, besteci, söz yazarı, aranjör, müzik yapımcısı, müzik yazarı ve menajer; müzik yasaklarına karşı ortak bir açıklama yaptı. “Müzik Susturulamaz, Müzisyenler Susmaz” başlıklı açıklamanın imzacıları arasında 91 yaşındaki sanatçı Rüçhan Çamay da var.

Aynur Doğan, Belkıs Akkale, Burhan Şeşen, Bülent Ortaçgil, Cahit Berkay, Ceylan Ertem, Ciwan Haco, Edip Akbayram, Erkan Oğur, İlhan Şeşen, İlkay Akkaya, Hayko Cepkin, Yasemin Göksu, Mazlum Çimen, Melek Mosso, Deniz Arcak, Hande Yener, Jehan Barbur, Hüsnü Arkan, Hüseyin Turan, Metin Kemal Kahraman, Athena, Redd, Babazula grubu; Melike Demirağ, Mor ve Ötesi, Nejat Yavaşoğulları, Pınar Aydınlar, Tolga Sağ, Zülfü Livaneli gibi isimlerin de imzaladığı bildiri özetle şöyle: 

“Mutluluğu ya da mutsuzluğu yasaklayabilir misiniz? Neşelenmeyi ya da hüzünlenmeyi? Acıyı? Sevinci? Yası, hasreti, öfkeyi, umudu, coşkuyu yasalarla, yasaklarla ya da valilik kararlarıyla yok edebilir, ortadan kaldırabilir misiniz? İşte bu yüzden müziği de sanatı da yasaklayamazsınız. Olsa olsa bir konseri, bir sanat yapıtını ya da etkinliğini yasaklarsınız ve böylece sanata, müziğe, şarkılara, türkülere, stranlara engel olduğunuzu zannedersiniz.

Yanılırsınız. Tarih bu yanılgılarla dolu. Yanılanlar yok olup gitti; yasakladıklarını zannettikleri türküler bin yıldır dillerde. Müziğe saldırı tümden insanlığın ruhuna saldırıdır.  İki yıldır pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek müzisyenlere yönelik yasaklar ve kısıtlamalar, sektörde faaliyet gösteren birçok müzisyeni derin bir yoksulluğa mahkûm etti. Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi de peş peşe gelen konser yasaklarıyla İktidarın sanat ve sanatçılar üzerindeki baskıları son bir ayda yeni bir boyuta geçti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.