Kimya Mühendisleri Odası: İçki Fiyatlarının %70’i Vergi

Kimya Mühendisleri Odası: İçki Fiyatlarının %70’i Vergi

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, resmi alkol satışlarında fiyatlandırmanın makul olmadığını belirtiyor ve halkı sahte içki üretimi ve tüketimine ilişkin uyarıyor.

A+A-

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, resmi alkol satışlarında fiyatlandırmanın makul olmadığını belirtiyor ve halkı sahte içki üretimi ve tüketimine ilişkin uyarıyor.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Kimya Mühendisler Odası 46. Dönem Yönetim Kurulu, sahte içki sorununun toplumsal ve siyasal bağları olduğuna dair bir basın açıklaması yayınladı.
Basın açıklamasında sahte içki üretim ve tüketiminin sadece bireylere değil, çevreye ve ülke ekonomisine verdiği zararlara da dikkat çekildi.


“ÖTV düşürülmezse ölümlerin sonu olmaz”


Yakın zamanda Mersin ve Adana illerinde sahte içki tüketimi sebebiyle 16 kişinin öldüğüne dikkat çeken TMMOB Kimya Mühendisler Odası, eğer alkollü içecek fiyatlandırmasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düşürülmezse, alkolü yasaklama düşüncesinden vazgeçilmezse ve konuya ilişkin denetimler artırılmazsa sahte içki sebebiyle ölümlerin devamının geleceği uyarısında bulundu.
“Soruna çözüm bulmak, devletin ve yetkililerin elinde”
Sahte içki sebebiyle gerçekleşen kitlesel ölümler, sakatlıklar ve vergi kayıplarına vurgu yapılan basın açıklamasında, bu soruna çözüm bulmanın devletin ve yetkililerin elinde olduğu ifade edildi.
TMMOB Kimya Mühendisler Odası açıklamasında, “bilimsel, teknik ve kamuoyu yararı gözeten çalışmaları” aracılığıyla yaptıkları uyarıların yetkililer tarafından dikkate alınmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:


“İçki fiyatlarının yüzde 70’i vergi


“Bilimsel anlayış ve onun yönteminden uzak, piyasacı, çözüm üretmekten yoksun, özgürlükleri kısıtlamaya dönük bir yönetme anlayışı yine iflas etmiş ve Mersin ve Adana’da son 15 günde onlarca ölüm, kalıcı sakatlık ve maddi kayıplara yol açan trajedi yaşanmıştır.
“Kaçak içki üretiminin sebebi alkole karşı benimsenen tutucu ve yasaklayıcı yaklaşım.
“Özellikle son yıllarda alkollü içkilere getirilen yüksek ÖTV’nin yanı sıra artan toplumsal baskı alkollü içecek üretici ve tüketicilerini köşeye sıkıştırdı.
“Bir litre alkollü içki asgari ücretli bir kişinin yaklaşık 3 günlük yevmiyesi tutarındadır. Bu durum merdiven altını ve kaçak içki üretimini adeta teşvik etmektedir.
“Alkollü içki ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV dünyanın hiçbir ülkesinde bu denli yüksek değildir.
“Ortaya çıkan fahiş fiyatlamadan ötürü insanlar alkollü içecek tüketememe, sektör ise yüksek vergilerden ötürü üretim ve satış yapamama noktasına gelmiştir.
“Alkollü içkilerden alınan vergi neredeyse içki fiyatının yaklaşık yüzde 70’idir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.