Kerkük’teki Kürdistan bayrağına yasak

Kerkük’teki Kürdistan bayrağına yasak

Bağdat, Kerkük’teki Kürt adayların genel seçim kampanyalarında Kürdistan bayrağını taşıyıp dalgalandırmalarını yasakladı.

A+A-

Irak genel seçimleri kampanyası sırasında Kerkük’teki seçim kampanyalarında Kürt adayların Kürdistan bayrağı taşımaları, kendi posterlerinde Kürdistan bayrağı kullanmaları ve Kerkük’ün Kürdistani olduğundan bahsetmeleri yasaklandı.

Anayasanın 140. maddesine vurgu yapan bazı adaylar halka Kerkük’ün kaderini bu madde ile Irak parlamentosunda netleştirecekleri sözünü veriyorlar.

Konuya ilişkin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Adayı Hasibe Abdullah, “Bu sefer ki çalışmalarımız başka bir şekle büründü. Kürtler, Kerkük’te bu süreçte başarısızlığa uğradı. Fakat bütün başarısızlıkların ardında yeniden ayağa kalmak için fırsatlar vardır. Şimdi Irak anayasasının 140. maddesinin uygulanması üzerinde durmalıyız. DAİŞ ile mücadelede büyük bedeller ödedik. 140 maddenin uygulanabilmesi ve Kerkük’ün Kürdistani bir şehir olduğunun yasallaşması için bu bedelleri vermemiz gerekiyordu” dedi.

Öte yandan, Kerkük’te seçim kampanyalarının start almasıyla birlikte bir grup Kürt aktivist 7 maddeden oluşan bir bildiriyi Kürt tarafların yanı sıra Irak hükümetine sundular ve “Eğer taleplerimiz yerine gelmezse seçimlerin boykot edilmesini talep ediyoruz” dediler.

Konuya ilişkin konuşan aktivist Ethem Cuma, “Bir kısım taleplerimiz var. Eğer yerine getirilmezse bütün Kerküklülerden seçimleri boykot etmelerini talep ediyoruz. Taleplerimizden biri Kerkük’teki şimdiki yönetimin aldığı Kürtlerin evlerinin yıkılma kararının bozulması, Kerkük petrolünün gelirinin açıklanması ve Kerküklülerin bundan faydalanmasıdır” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.