Kanada Başbakanı: Uçağın İran füzelerince düşürüldüğüne dair istihbarat var

Kanada Başbakanı: Uçağın İran füzelerince düşürüldüğüne dair istihbarat var

Kanada Başbakanı Trudeau, İran'da düşen ve 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna Havayolları'na ait uçakla ilgili ellerinde birden fazla kaynaktan gelen istihbarat bilgisi olduğunu ve uçağın kazara düşürülmüş olabileceğini söyledi.

A+A-

Haber Merkeziİran’ın başkenti Tahran’da dün düşen Ukrayna Havayolları uçağında 63'ü Kanada vatandaşı olmak üzere 176 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında İran ve Kanada vatandaşı 12 Kürt de bulunuyordu.

Justin Trudeau Ottawa'da yaptığı basın açıkamasında, İran'da düşürülen Ukrayna uçağı için İran'ı işaret etti.

Trudeau, "Elimizde Ukrayna uçağını İran'ın düşürdüğüne ilişkin birden fazla kaynaktan gelen istihbarat var. Uçak kazara düşürülmüş de olabilir" dedi.

Uçağın ne tip bir füze ile ve ne şekilde vurulmuş olabileceğine ilişkin sorulara net yanıt vermeyen Trudeau, ellerindeki çok sayıdaki istihbarattan emin olduklarını vurguladı.

Trudeau ayrıca, Türkiye üzerinden İran’a gitmek üzere bazı Kanadalı diplomatların yola çıktığını ve bu kişilere İran'ın vize konusunda kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.

Trump: Korkunç şeylerin olduğuna dair hislerim var

ABD Başkan Donald Trump da yaptığı açıklamada, Ukrayna uçağının arıza nedeniyle düşmüş olmasından şüphe duyduğunu ve birilerinin (İran'ın) uçağı kazara düşürmüş olabileceğini söyledi.

Trump, "Şüphelerim var. Başkalarının da şüpheleri var. Trajik bir olay. Diğer tarafta birileri bir hata yapmış olabilir. Çok zor bir bölgede uçuyordu. Orada birileri bir hata yapmış olabilir. Bazı kişiler uçağın mekanik nedenle düştüğünü söylüyor; bence bu bir soru işareti. (İran'ın kazara vurduğu iddiası) Gerçekten tam olarak bilmiyorum. Bu konuda kötü bir hissiyatım var, sanırım orada çok kötü bir şey oldu." diye konuştu.

Uçağın kara kutusunun açılacağını ve o zaman durumun daha da netleşeceğini dile getiren Trump, İran'ın söz konusu kara kutuyu hangi ülkeye isterse gönderebileceğini dile getirdi.

Kanada, düşen uçakla ilgili İtalya’dan diplomatik yardım talep etti

Kanada Dışişleri Bakanı Philippe Champagne de İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio'yu arayarak, diplomatik temsilciliklerinin bulunmadığı İran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçakta hayatını kaybeden Kanadalılara ilişkin yardım talebinde bulundu.

Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, İran’da dün düşen Ukrayna Havayolları uçağında 63 Kanada vatandaşının da hayatını kaybettiği hatırlatılırken, "Kanada’nın İran’da diplomatik temsilciliği olmaması sebebiyle, Kanada Dışişleri Bakanı Champagne, İtalya'dan Kanada vatandaşlarının haklarının korunması ve İran’daki konsolosluk işlerinin kolaylaştırılması konusunda yardım talep etti” ifadeleri kullanıldı.

Di Maio'nun da Champagne'e kaza nedeniyle taziyelerini ilettiği ve İtalya'nın yardım ve desteğini temin edeceğini teyit ettiği kaydedildi.

Ukrayna, olayın araştırılması için BM'den koşulsuz destek istedi

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya, BM Güvenlik Konseyi'nden, düşen uçakla ilgili soruşturmadan sorumlu uzmanlarına "koşulsuz destek" çağrısında bulundu.

176 masum insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Kyslytsya, "Bu felaketin koşulları hala belirsiz. Bu kazaya neyin sebep olduğunu araştırmak için uzmanlar görevlendirdik. Uzmanlarımızın en iyi koşularda çalışmaları için de BM'den koşulsuz destek istiyoruz" dedi.

İran: Füze isabet etseydi uçağın o an patlaması gerekirdi

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da dün düşen Ukrayna Havayollarına ait uçağın roket ya da füze tarafından vurulduğu iddiasını yalanlayarak, kazadan önce pilotun havalimanına dönmeye çalıştığını belirtmişti.

Rızayifer, açıklamasında, uçağın pilot havalimanına dönmeye çalıştığı sırada düştüğünü, dolayısıyla "füzeyle vuruldu" iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Söz konusu iddianın Kaza İnceleme Komisyonunun özel toplantısında ele alındığını ve geçersiz olduğu görüşüne varıldığını aktaran Rızayifer: "Eğer roket ya da füze isabet etseydi uçağın o anda patlaması gerekirdi. Dolayısıyla uçak dönüşe geçemezdi. Oysa pilot, uçağı kontrol edebilmek ve düşmekten kurtarmak için havalimanına dönmeye çalışıyordu." diye konuştu.

Sosyal medyada "kazanın yaşandığı bölgede füze başlığı bulunduğu" yönündeki fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Rızayifer, şunları kaydetti:

"Bu fotoğrafı reddediyoruz. Bu fotoğraf, ilk defa yabancı bir internet sitesinde ve twitter hesabında yayınlanmıştır. İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı olarak bunu yayınlayan twitter hesabıyla konuştum. Onlar da sitelerinde fotoğrafı güvenilir olmayan bir kaynaktan aldıklarını açıkladı. Kaza yerinde hiçbir füze parçasına rastlanmamıştır."

Rudaw

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.