Kabanê'de Suriye Krizine Çözüm Konferansı

Kabanê'de Suriye Krizine Çözüm Konferansı

Suriye Diyalog Konferansı’nın üçüncüsü, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) daveti üzerine muhalif siyasi isimlerin ve güçlerin büyük bir kısmının katılımıyla Ayn el-Arab (Kobani) şehrinde başladı.

A+A-

Katılımcılar, anayasa ve temel ilkeleri ile Suriye krizini çözecek yol haritası gibi konuların yanı sıra yönetim şekli olarak demokratik adem-i merkeziyetçilik modelini tartıştılar. Konferansta ayrıca, Suriye halkının özlemlerini demokratik bir siyasi sistem olan adem-i merkeziyetçilikle gidermeyi amaçlayan ulusal bir diyalog başlatılması çağrısında bulunuldu.

“Suriye toplumsal sözleşmesiyle yeni demokratik döneme” şiarı altında MSD Eşbaşkanı Riyad Derar’ın başkanlığında gerçekleşen konferansa, MSD Eş Başkanı Emine Umer ve MSD İcra Kurulu Başkanı İlham Ahmed’in yanı sıra siyasi parti ve blokların temsilcileri, halkın önde gelen isimleri, bağımsız aşiretlerin liderleri, insan hakları aktivistleri ve ekonomistlerden 132 kişi katıldı.

Şarku’l Avsat’a konuşan MSD Eş Başkanı Umer, “Toplantının amacı, muhalefet liderlerinin krizi çözme konusundaki vizyonlarını ve söylemlerini birleştirmektir. İki günlük konferans sırasında anayasa paketinin yanı sıra Suriyelilere, Birleşmiş Milletler’e (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) sunulacak bir yol haritası görüşülecek” ifadelerini kullandı. Nihai çözümün Suriyelilerin kendi aralarında anlaşmaları sonucu olacağını söyleyen Umer, “Sadece halk, anayasanın temel ilkelerini belirleyebilir. Konferans, IŞİD'in Suriye'deki paralı askerlerinin coğrafi varlığının sona ermesinden günler sonra yapılıyor. Bu cesaret verici bir durum. Birlikte krizin çözümünü konuşuyoruz” dedi.

Öte yandan konferansa, Halkın İstek Partisi, Suriye Ulusal Demokratik Bloku, Şepêla Mecd a Sûriyê, Şepêla Niştîmanî ya Demokratîk ji bo Ilmaniyê, Sosyal Demokrat Parti, Komîteya Xebata Niştimanî (Ulusal Eylem Komitesi) Barışçıl Değişim Yolu, Yaşlılar Konseyi, Suriye Ulusal Koalisyonu, Genlik Partisi, Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi,  Önce Suriye Partisi Suriye Değişim ve Rönesans Partisi temsilcilerinin yanı sıra Barışçıl Değişim Yolu Hareketi'nden Fatih Camus ve Devrimci Muhalefet güçleri Ulusal İttifakı eski başkanı Besam el-Melk gibi hem yurt içi hem de yurt dışından Suriyeli muhalif isimler katıldı.

Öte yandan Suriye Gelecek Partisi'nin Genel Başkanı İbrahim Kaftan, Suriye krizinin sadece ülke halkı için değil, uluslararası bir krize dönüştüğünü belirterek, “Suriye hükümetiyle pazarlığa açığız. Suriye'nin yeni anayasa taslağının hazırlanmasında önemli bir yere sahibiz. Bu da bana göre Suriye krizinin çözümünde temel yapı taşı olacaktır” ifadelerini kullandı. Kaftan, Türkiye’ye Suriye’deki karmaşık durumdan uzak durma çağrısında bulundu. Uluslararası toplum, özellikle IŞİD'in ortadan kaldırılmasının ardından Suriye’yi istikrara kavuşturmak için daha çok çalışmalı” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte katılımcılar, milli, etnik ve dini çeşitliliğin yanı sıra Suriyeli oluşumların çok kültürlülüğü göz önünde bulundurularak yeni anayasa ve temel ilkeleri üzerinde karara varılmasını istediler.

Suriye’nin yeni yönetimi olarak demokratik adem-i merkeziyetçiliğin kabul edilmesi çağrısında bulunan MSD Eşbaşkanı Riyad Derar,  “Demokratik adem-i merkeziyetçilik, birleştirici bir siyasi sistemdir. Böylece otoritenin kaynağı halk olacaktır” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Derar, Bağuz’da terör, radikalizm ve IŞİD'i yendiklerini sözlerine ekledi.

Hazırlık komisyonunun konferans için 2 Temmuz 2014'te büyük bir saldırı sonucu IŞİD'in eline geçen ve Aralık 2015’te 6 ay süren şiddetli çatışmaların ardından Washington öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon destekli Kürt grupları tarafından geri alınan, Türkiye sınırındaki Kobane şehrini tercih etmeleri ayrı bir anlam taşıyor.

Konferansın Kobane yapılmasıyla ilgili olarak, Suriye Ulusal Demokratik Bloku Başkanı Basil Kuveyfi, “Burası, Suriye’de IŞİD'ten kurtarılan ilk şehir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.