Joe Biden Başkan Barzani’den ne talep etti?

Joe Biden Başkan Barzani’den ne talep etti?

.

A+A-

Hemin Hawramani- Kürdistan Parlementosu Başkan yardımcısı

Başkan Mesud Barzani ve beraberinde bir heyet Şubat 2015’de Münih Güvenlik Konferansı’na davet edilmişti. Konferans çerçevesinde iki günlük bir süreçte Başkan Barzani aralarında aralarında farklı ülkelerin başkan, başbakan,  dışişleri ve savunma bakanlarının da bulunduğu heyetlerle 24 diplomatik görüşme gerçekleştirdi.

Münih’te gerçekleştirdiği görüşmelerden biri de ABD’nin 46’ıncı Başkanı seçilen Joe Biden’la idi. Başkan Barzani ile birlikte Münih’te bulunan heyette Mustafa Seyit Kadır, Dr. Fuad Hüseyin, Fellah Mustafa ve ben yer alıyorduk.

Toplantının gerçekleştirildiği salona geldiğimizde Joe Biden sıcak ve dostane bir karşılamayla Başkan Barzani’ye uzaktan kollarını açtı. Başkan, Biden’e teşekkür etti, o da rica ederek teşekküre gerek olmadığını asıl kendilerinin teşekkür ettiklerini söyledi.

Biden sayın Mustafa Seyit Kadır ile tokalaştığında kendisini tanıtarak, “Ben Joe Biden, Başkan Barzani’nin iyi dostu” dedi. Toplantıya ayrılan süre aslında yarım saatti ancak, konuların yoğunluğu, Başkan Barzani’nin bölgesel denklemlerdeki büyük ve etkili konumu, IŞİD’i bozguna uğratmak için sergilediği liderliği, dönemin önemli konularının ele alınması, Kürt meselesinin geleceği, tarafların siyasi ve çıkarlarındaki öncelikleri, ABD’nin Kürtlerden beklentisi, Kürtlerin de ABD’den beklentisi gibi konuların ele alınmasından dolayı görüşme bir buçuk saat sürdü.

Toplantının sonlarına doğru, Biden Başkan Barzani’den zamanı varsa kendisine bir ricada bulundu.

Biden Barzani’ye oğlu Hunter Biden’ın kızının yani torununu kendisiyle ile bir fotoğraf çektirmek istediğini iletti. Çünkü Biden daha önce torununa; “Şimdi gidiyorum ve bölgede eşi benzeri olmayan bir adamla toplantım var” demişti. Biden, Başkan Barzani’nin de kendisi gibi milletine derin bir inançla bağlı olduğunu her ikisinin de mücadelelerinde kendi görüş ve sözlerine sahip çıktıklarını söyledi. Bu nedenle her de ikisi torunlarını çok seviyorlar.

Biden, orada (Münih’te) trafik kazası geçiren Mensur Barzani’nin oğlu Darawan’ın sağlık durumunu sordu. Biden Büyükelçilik aracılığıyla hastaneye bir demet çiçek göndermişti.

Başkan Barzani Biden’in talebini kabul etti, Biden de heyetdeki bir kişiden torununu çağırmasını istedi.

Torunu içeri girdiğinde, Biden Başkan Barzani’ye; “Sayın Başkan bu oğlum Hunter’in kızı Finnegan, 15 yaşında ve birbirimizi çok seviyoruz” dedi. Biden torunu Finnegan’e Başkan Barzani’yi işaret ederek “Anlattığım başkan bu, yıllardır Irak ve bölgede önemli dosyalarla ilgili kendisiyle bağlantımız var, bölgede eşi benzerine az rastlanır. Çünkü halkının mücadelesine derin bir inançla bağlı. Kendi görüşüne ve sözüne sahip bir lider. Sözleriyle yaptıkları birdir. Söylediğini yapan, yaptığını da söylemekten çekinmeyen bir şahsiyettir” dedi.

Fotoğrafı çekmek için orada sadece Beyaz Saray’ın fotoğrafçısı vardı. Başkan Barzani’nin heyetinde yer alan biri olarak ben de kendi telefonumla bu fotoğrafı çektim.

Kaynak-Rudaw

biden-001.jpg

Foto: Başkan Mesud Barzani Şubat 2015’te Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde ABD'nin seçilmiş Başkanı Jeo Biden ile görüşmesi sonrası Biden'in talebi üzerine çekilen ve torunu Finnegan Biden'in de olduğu fotoğraf kares

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.