İsrail-ABD hattında 'Filistin devleti' anlaşmazlığı: 'Çözmenin yolu yok'

İsrail-ABD hattında 'Filistin devleti' anlaşmazlığı: 'Çözmenin yolu yok'

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Başbakan Netanyahu'nun ardından yaptığı açıklamada, Filistin devleti kurulmadan İsrail'in uzun erimli güvenlik sorunlarını çözmenin yolu olmadığını söyledi.

 İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan başlattığı saldırılar sürerken, İsrail ve ABD hükümetleri arasında 'Filistin devleti' anlaşmazlığı yaşanıyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Şeria Nehri'nin batısının tamamen İsrail'in 'güvenlik kontrolü' altında olması gerektiğini savunurken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistin devletinin kurulmasının İsrail'in güvenlik sorunlarının çözülmesi için önemine dikkat çekti.

İSRAİL, HAN YUNUS'A SALDIRDI: EN AZ 4 ÖLÜ

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in daha önce sivil halktan gitmesini istediği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine hava ve karadan düzenlediği saldırılarında, ilk belirlemelere göre en az dört Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. İsrail ordusunun Han Yunus kentinde El Kazımi ailesine ait bir eve saldırdığı ifade edildi.

İsrail güçleri, Han Yunus'ta El Emel Hastanesi çevresine de yoğun top atışlarına devam ederken, şehir merkezini de çok sayıda hava saldırısı ve top atışlarıyla hedef aldı. WAFA'nın haberinde de yerel kaynakların, İsrail güçlerinin Han Yunus'un güneyindeki Kayzan En Naccar bölgesine beyaz fosfor bombası attığını, Refah'ın doğusundaki Şehit Ebu Yusuf En Naccar Hastanesi yakınlarına da saldırlar düzenlediğini söylediği aktarıldı.

MILLER: FİLİTİN DEVLETİ KURULMADAN BU ZORLUKLARI ÇÖZMENİN YOLU YOK

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 18 Ocak Perşembe günü düzenlediği günlük basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ve bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi. Miller, bir Filistin devleti kurulmadan İsrail'in bölgedeki uzun erimli güvenlik zorluklarını ve Gazze'nin yeniden inşasına ilişkin kısa erimli zorlukları çözmenin 'hiçbir yolunun olmadığını' söyledi. Miller, bölgedeki ülkelerin İsrail'e güvenlik güvencesi vermeye hazır olduğunu ve İsrail'in bir 'fırsatı' olduğunu kaydetti. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Miller, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Ancak bir Filistin devleti kurulmadan, İsrail'e kalıcı bir güvenlik sağlamak üzere uzun erimli zorlukları ve Gazze'nin yeniden inşasıyla, Gazze'de yönetimin yeniden kurulmasıyla ve Gazze için güvenlik sağlanmasıyla ilgili kısa erimli zorlukları çözmenin hiçbir yolu yok."

NETANYAHU: EGEMENLİK İLKESİYLE ÇATIŞIYOR AMA NE YAPABİLİRSİNİZ?

Miller'ın bu sözleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun dün düzenlediği basın toplantısında 'İsrail'in güvenliğini garanti etmeyen herhangi bir Filistin devletinin kurulmasına itiraz ettiğini ve bu durumu Washington'a da bildirdiğini' söylemesinin ardından geldi.

Netanyahu, "Şunu açıkça belirtmeliyim ki öngörülebilir gelecekte, bir anlaşma ile ya da bir anlaşma olmadan İsrail'in Şeria (Ürdün) Nehri'nin batısının tamamında güvenlik kontrolü olmalı. Bu, gerekli bir koşul. Bu, egemenlik ilkesiyle çatışıyor ama ne yapabilirsiniz" dedi. Netanyahu, Tel Aviv'de düzenlene basın toplantısında yaptığı açıklamada, bir Filistin devletinin olmamasının Arap ülkeleri ile normalleşme anlaşmalarına engel olmadığını ve bu anlaşmalara başka ülkeleri de eklemek istediğini söyledi. 

Netanyahu, açıklamasında ayrıca Hamas'ın Gazze'deki savaşan güçlerinin üçte ikisini imha ettiklerini ileri sürerek, İsrail'in 'tamamen zafer kazanana' kadar saldırılarını sürdüreceğini kaydetti. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller da ABD'nin bu anlaşmazlıklara rağmen İsrail'e olan desteğinin sürdüğünü belirterek, "ABD'nin onlara bir şey yapmaları için baskı yapması söz konusu değil. Bu, ABD'nin onlar için sahip oldukları fırsatı hazırlayıp ortaya koymasıyla ilgili" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.