İran’da 5 ay önce tutuklanan 2 akademisyen açlık grevine başladı

İran’da 5 ay önce tutuklanan 2 akademisyen açlık grevine başladı

İran’da 5 önce tutuklanan İran asıllı Fransız Akademisyen Fariba Adelkah ile Avustralyalı araştırmacı Kylie Moore-Gilbert açlık grevine başladı.

A+A-

Haber Merkezi- İnsan Hakları Merkezi’nin yayımladığı Noel mesajında, başkent Tahran'da siyasi mahkumların tutulduğu ve yapılan infazlarla bilinen Evin Hapishanesi'nde kalan iki mahkumun kendilerine bir mektup gönderdiklerini ve bulundukları şartlarla ilgili bazı bilgiler paylaştıklarını kaydetti. Söz konusu mektupta iki mahkumun akademik özgürlük adına kendileriyle aynı durumda olan diğer bilim insanları için açlık grevi başlattıkları ve cezaevinde kendilerine psikolojik baskı uygulandığını yazdıkları ifade edildi.

İki bilim insanı bunun yanında cezaevindeki 2-A koğuşunda tutulduklarını ve buranın İran Devrim Muhafızları tarafından özel olarak korunduğunu iletti. Söz konusu mektubun cezaevindeki bazı bağlantılar sayesinde İnsan Hakları Merkezi'ne ulaştığı bildirildi.

Macron: Endişe verici

Paris Sicences Po öğretim görevlisi Fariba Adelkah ile Avustralyalı araştırmacı Kylie Moore-Gilbert, 1979'da gerçekleşen İran İslam Devrimi'nden önceki ülke toplumunu araştırmak üzere başkent Tahran'a gitmiş ve ajanlık yaptıkları gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Geçtiğimiz ekim ayında İran'a giderek Adelkah'ı ziyaret etmek isteyen Fransız akademisyen Roland Marchal da tutuklanmış, aynı hapishanenin erkekler koğuşuna konulmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tutuklama sonrası yaptığı açıklamada yapılan gözaltıları "endişe verici" olarak açıklamış, akademisyenlerin serbest bırakılması için Paris ile Tahran hükümeti arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Basnews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.