İran ve Doğu Kürdistan'da 'yağışlar devam edecek' uyarısı!

İran ve Doğu Kürdistan'da 'yağışlar devam edecek' uyarısı!

Üç haftadır devam eden şiddetli yağışlar neticesinde şimdiye kadar toplamda 70 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından binlerce yerleşim yeri tahliye edildi.

A+A-

İran'da üç haftadır devam eden şiddetli yağışlar sonucu 70 kişi hayatını kaybetti. Sel felaketinin ortaya çıkardığı maddi zarar 500 milyon doları aştı. İran Acil Durum Merkezi, 791 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Euro News'in aktardığı bilgilere göre, İranlı yetkililer tarafından "benzeri görülmemiş çapta" şeklinde nitelendirilen sel felaketinde yükselen su rekor düzeye ulaştı. Bin 900 ilçe, kasaba ve köy su ve çamur altında kaldı. Yaklaşık 100 bin kişi barınaklara yerleştirildi.

Ülkede insani krize dönüşen felakette en büyük kayıp Fars eyaletinde yaşandı. Sel nedeniyle eyaletin yönetim merkezi Şiraz'da 23, Loristan'da 14, Gülistan'da 8, Mazenderan'da 5, Hemedan'da 5, Kuzey Horasan'da 3, Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 3, Rezevi Horasan, Simnan, Huzistan, Kirmanşah, İlam, Kum, İsfahan, Kazvin ve Zincan eyaletlerinde de birer kişi olmak üzere toplam 70 kişi yaşamını yitirdi.

İran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin batı ve güneybatı bölgelerinde yağışların devam edeceğini duyurdu.

 

Öte yandan, İran’nın doğusunda bulunan Kerkhe ve Karun barajlarında yoğun yağışlar nedeniyle bölge halkı için büyük risk oluşturuyor. İran hükümeti Huzistan Eyaleti’ne bağlı 14 kent ve 110 köy hakkında boşaltma kararı aldı.  

Büyük risk altında olan bölgede yaşayan vatandaşlar evlerini terk etmek için hazırlanmaları konusunda uyarıldı.

Edinilen bilgilere göre boşaltılacak yerleşim yerleri ile birlikte 400 bin insan mağdur olacak. Hükümet ise sadece 25 bin kişinin kalabileceği yerleşim yeri hazırladığı belirtiliyor.

Huzistan Vilayeti’nde ağırlıkta Arap nüfusu yaşıyor. Huzistan’da yaşayan Araplar hükümetin iki sel felaketini bahane ederek evlerine ve mülklerine el koymasından endişeli.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.