İran, ABD'nin Haşdi Şabi'ye yönelik bombardımanı kınadı

İran, ABD'nin Haşdi Şabi'ye yönelik bombardımanı kınadı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, ABD'nin Irak'ın batısındaki Haşdi Şabi bileşeni Hizbullah Tugayları’nın (Ketayib Hizbullah) askeri üssüne yönelik düzenlediği saldırıya tepki gösterdi.

A+A-

Haber Merkezi- Sözcüsü Abbas saldırıyı kınayarak, "ABD'nin Irak toprakları ve güçlerine karşı askeri saldırısı terörizmin açık bir örneğidir" dedi.

“ABD'den Irak'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını ve içişlerine müdahaleyi bırakmasını” isteyen Musevi, şunları söyledi:

“Bu saldırılar bir kez daha Amerika'nın IŞİD ile mücadelesinin yalan olduğunu doğruladı. ABD son yıllarda IŞİD’li teröristlere ağır darbeler vuran güçlerin mevzilerini hedef almıştır. Bu saldırılarla Amerika terörizme güçlü destek verdiğini ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığına saygı duymadığını gösterdi. Bu devlet yasadışı eylemin sonuçları için sorumluluk kabul etmelidir.”

ABD’den K1 üssüne saldırıya misilleme

ABD Savunma Bakanlığı, Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü gruplardan Hizbullah Tugayları'nın Irak'taki 3, Suriye'deki 2 üssüne saldırı düzenlediğini duyurdu.

Saldırıda 25 kişi öldü, 51 kişi de yaralandı.

Önceki günün akşamında Kerkük’te ABD askerlerinin de bulunduğu K1 üssüne yönelik füze saldırısında 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetmiş, bazı ABD ve Irak askerleri de yaralanmıştı. ABD’li yetkililer, saldırıdan Hizbullah Tugayları'nı sorumlu tutmuştu.

Saldırıya tepki gösteren Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis açıklamasında, "ABD güçlerine karşı cevabımız çok sert olacaktır" dedi.

Irak’ta Haşdi Şabi’ye bağlı askeri noktalara daha önce de hava saldırıları düzenlenmişti.

Haşdi Şabi Harekat Dairesi Başkanı Cevad Rubayavi de yazılı açıklamasında, ABD'nin Enbar'daki askeri üslerine düzenlediği saldırıda 25 kişinin öldüğünü, 51 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ketaib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) ya da "Irak Hizbullah'ı" olarak bilinen İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin unsurlarından birini oluşturuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.