İngiltere’de 25 Kürt aday seçimi kazandı

İngiltere’de 25 Kürt aday seçimi kazandı

.

A+A-

İngiltere, Galler ve İskoçya'da yapılan yerel yönetimler seçimlerinde iktidardaki Muhafazakar Parti, 460'tan fazla belediye meclis üyeliği ve 12 belediyede kontrolü kaybederken, Kuzey İrlanda'daki parlamento seçimlerini ise İngiltere'den ayrılığı savunan Sinn Fein önde götürüyor.

Seçimlerde aday olan 30 Kürt’ten 25’inin de çeşitli belediye meclislerinde, belediye meclis üyeliği ile belediye başkanlığı yarışını kazandığı bildiriliyor. Ancak bu bilgiler henüz resmen doğrulanabilmiş değil.

İngiltere, Galler ve İskoçya'daki toplam 200 belediyeden 196'sının sonucu belli oldu.

Buna göre, Başbakan Boris Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti, belediye meclislerinde İngiltere'de 338, Galler'de 67 ve İskoçya'da 62 sandalye kaybetti. Partinin kontrolü kaybettiği belediye sayısı ise 12 oldu.

Muhafazakarlar, İskoçya'da ise bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve İşçi Partisi'nin ardından geldi. Muhafazakar Parti'nin bölgede üçüncülüğe düşmesi, bağımsızlık referandumu isteyen SNP'nin elini güçlendirdi.

25 Kürt aday seçimi kazandı

Seçimin bir diğer sürprizi ise Kürt adaylar. Aralarında Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’nin Kürt şehirlerinden olup da Birleşik Krallık’ta yaşayan 25 Kürt adayın da seçimi kazandığı bildiriliyor.

Teyit edilemeyen bilgilere göre başkent Londra’nın Harıgrey bölgesinde aday olan Türkiye’nin Kürt illerinden 3 Kürt, belediye meclis üyeliklerini kazandı.

334.000 nüfusu ile Londra’nın en kalabalık 5’inci ilçesi olan Enfield’de ise 16 Kürt aday vardı. (15’i Türkiye, 1’i de Kürdistan Bölgesi’nden). Bu adayların 13’ü Kensington ve Chelsea’de seçimi kazandı. Enfield'de seçimi kazanan 13 Kürdün tamamı İşçi Partisi aday olmuştu. Kürdistan Bölgesi’nden seçimi kazanan adayın Bextiyar Mam Şêx olduğu öğrenildi.

Hacney’de de Türkiye Kürtlerinden 2 aday seçildi. Harrow’da ise Kürdistan Bölgesi’nden bir kadın, Islıngton’dan da Türkiye Kürtlerinden 3 kişi seçimi kazandı.

Londra’nın Lambeth ilçesinden de 3 Kürt aday yarışı önde tamamladı. Lambeth Belediye Başkanı İbrahim Doğuş bir kez daha seçilirken, Serbaz Berzenci de belediye meclis üyeliği elde etti.

Kerküklü Roza Salih de kazanan Kürt  adaylardan biri oldu.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.