İHD Siirt Şubesinden Basına Ve Kamuoyuna Açıklama

İHD Siirt Şubesinden Basına Ve Kamuoyuna Açıklama

İnsan Hakları Derneği Siirt Şubesi Batman’da yaşanan cinsel istismar olayı hakkında basına ve kamuoyuna yazılı bir açıklama yaptı.

A+A-

 

Açıklama şu şekilde:

 

Basında Batman ilimizde 18 yaşında olan mağdur  I. E isimli şahsın, şüpheli M.O isimli şahıs tarafından kendisine rızası dışında cinsel saldırıda bulunması olayına ilişkin, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca söz konusu olaya ilişkin nitelikli cinsel saldırı suçundan soruşturma başlatıldığının öğrenilmesi üzerine; derneğimiz resen harekete geçmiş olup olaya ilişkin gerekli araştırmaları yapmıştır.

 

Bilindiği gibi kişi dokunulmazlığı hakkı en temel insan haklarından olup başta anayasamız olmak üzere birçok uluslararası sözleşme ile güvence altına alınmıştır.

 

Cinsel saldırı suçu kişi dokunulmazlığı hakkını en ağır biçimde ihlal eden bir suçtur.

 

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında her ne kadar alınan mağdur beyanı ve dosya kapsamına giren Adli Tıp Raporu üzerine şüpheli M.O isimli şahıs 16/07/2020 tarihinde gözaltına alınmış olsa da; şüpheli M.O tutuklama talebi ile sevk edildiği Siirt Sulh Ceza Hakimliğince yapılan sorgusunun ardından yurt dışına çıkışının yasaklanmasına karar verilerek serbest bırakılmıştır.

 

Basında yer alan bilgilere göre mağdur I. E Siirt ilinde yürütülen soruşturma konusu olay ile bağlantılı olarak Batman ili Beşiri ilçesi Kurukavak Köyünde intihara teşebbüs etmiştir.

 

Mağdur İ.E’nin hayati tehlikesinin devam ettiği ve tedavi işlemlerinin Batman ilinde sürdüğü hepimizin malumudur.

 

Mağdur I. E’nin hayati tehlikesinin devam ediyor oluşu, yaşanan olayın vahameti ve yürütülen soruşturmanın selameti için toplumun tüm kesinleri ile özellikle soruşturmayı yürütmekle mükellef adli makamların konuyu ele alırken çok titiz davranması gereken bir süreçten geçmekteyiz.

 

Yargısız infazdan kaçınmanın önemi ve evrensel bir hukuk ilkesi olan masumiyet karinesi ilkesini akılda tutarak gereken işlemlerin bir an evvel yapılması gerektiğini ilgili makamlara bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Cinsel saldırı suçu gibi ağır bir suç isnadı altında bulunan bir şüphelinin en hafif adli kontrol tedbiri olan yurt dışına çıkış yasağı konarak serbest bırakılması kamuoyunda işlendiği iddia edilen suçun cezasızlıkla sonuçlanma ihtimalini akla getirmektedir

 

Dosya kapsamına giren ve şüphelinin yeniden gözaltına alınma nedeni olarak belirtilen, Adli Tıp Raporuna rağmen şüphelinin serbest bırakılması bölgemizde kamu görevlilerince işlenen suçların cezasızlık ile sonuçlanma pratiği olarak değerlendirilmektedir.

 

Bu durum zaten az olan adalete güveni neredeyse yok etmektedir. 

 

Cezasızlık politikasına karşı durmak için şüphelisi ve mağduru kim olursa olsun Biz İnsan Hakları Derneği Siirt Şubesi olarak; mağdurun temel insan haklarının korunması adına mezkûr olayın takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.

İnsan Hakları Derneği Siirt Şubesi

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.