İHD Eş Genel Başkanı Keskin Diyarbakır’da konuştu: Arkadaşlarımızı serbest bırakın

İHD Eş Genel Başkanı Keskin Diyarbakır’da konuştu: Arkadaşlarımızı serbest bırakın

.

A+A-

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanımız Eren Keskin, “Dün burada 24 kadın gözaltına alınırken, İstanbul’da eşini herkesin gözü önünde döven bir erkek serbest bırakıldı. Biz ‘kadına yönelik şiddet politiktir’ derken, sadece kadınla erkek arasındaki ezme-ezilme ilişkisine karşı çıkmıyoruz. Aynı zamanda ırkçılığa, militarizme, feodalizme ve kapitalizme de karşı çıkıyoruz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanımız Eren Keskin, Diyarbakır merkezli olarak dün yapılan ev baskınlarında aralarında siyasetçi, sivil toplu örgütü temsilcisi ve sendika yöneticilerinin de olduğu 23 kadın gözaltına alınmasına ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Diyarbakır’da gözaltına alınan ve yarın mahkemeye çıkarılacak olan kadınların serbest bırakılması için çağrıda bulunan Keskin, “AKP’ye, devleti yönetenlere de çağrımız, kadına yönelik şiddet politikasından vazgeçin” dedi.

‘Devletin kullandığı dil ve fiili uygulamaları kadına yönelik şiddeti besliyor’

Keskin şunları söyledi:

“Dün Diyarbakır’da kadın aktivistlere yönelik bir operasyon oldu. Amed’te yakın dönemde kadınlara karşı yapılan 3’üncü operasyon oldu. Biz bu gözaltı operasyonunu protesto etmek için toplandık. AKP yönetimi, kadınlara karşı tavrını İstanbul Sözleşmesini feshederek göstermişti. İstanbul Sözleşmesinin feshi, kadınlara yönelik şiddeti onaylamak anlamına geliyor. Dün kadınların evlerine yapılan operasyonlarda da kendilerine hem duygusal hem de fiziksel şiddet uygulandı. Sadece sivil alanda gerçekleştirdikleri faaliyetler nedeniyle şuanda gözaltındalar. Biz devletin kadın politikasını çok yakından tanıyoruz. ‘Kadına yönelik şiddet politiktir’ derken, bunu kastediyoruz.  Devletin kullandığı dil ve fiili uygulamaları kadına yönelik şiddeti besliyor, artırıyor.

‘Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz’

Dün burada 24 kadın gözaltına alınırken, İstanbul’da eşini herkesin gözü önünde döven bir erkek serbest bırakıldı. Biz ‘kadına yönelik şiddet politiktir’ derken, sadece kadınla erkek arasındaki ezme-ezilme ilişkisine karşı çıkmıyoruz. Aynı zamanda ırkçılığa, militarizme, feodalizme ve kapitalizme de karşı çıkıyoruz. İşte bu gözaltına alınan kadınlar, bu kesişimsel farkındalığın içindeki kadınlar. Bu mücadeleyi veren kadınlar ve bu nedenle devleti yönetenleri korkutuyor. Biz arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de bu coğrafyada kendisine muhalifim diyen her kesimin ve her kadın örgütünün bu operasyona karşı çıkması gerekiyor.

‘Kadına yönelik şiddet politikasından vazgeçin’

Eğer siz çözümden söz ediyorsanız, özellikle Kürt sorununun, kadına yönelik şiddetin çözümünden söz ediyorsanız, taraf olmak zorundasınız. Gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, onlarla dayanışmanın yükseltilmesini talep ediyoruz. AKP’ye, devleti yönetenlere de çağrımız, kadına yönelik şiddet politikasından vazgeçin. Sizin kadınlara sadece siyasi görüşleri, sivil alandaki çalışmaları nedeniyle yaptığınız her şiddet, evdeki şiddeti besliyor. Bunu unutmayın.”

SUR AJANS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.